Wandelweek Eolische eilanden met Italianen 2022

Eolische eilanden
Uitzicht op Eolische eilanden

Inmiddels is deze reis niet meer boekbaar. In 2023 wordt de wandelreis met Italianen over de Eolische eilanden waarschijnlijk weer aangeboden. Dit zijn prachtige vulkanische eilanden ten noordoosten van Sicilië, met elk een eigen karakter. Een goede conditie en ervaring met bergwandelingen zijn vereist. Sommige wandelingen zijn over steile hellingen, maar alternatieven zijn aanwezig. Je haalt al wandelend je Italiaans op.

Datum: maandag 29 augustus t/m maandag 5 september. De datum voor 2023 is nog niet bekend, maar meestal is het rond deze periode. Aanbevolen wordt een dag later te vertrekken, in verband met de veerboten. Bij slecht weer varen ze onregelmatig. We helpen je desgewenst aan een adres voor een onderkomen in Milazzo, waar de haven is.

Gidsen: Giancarlo Priante van de GET, in samenwerking met zijn vrouw Maria Pia, die Engels spreekt.

Prijs: nog niet bekend, vermoedelijk rond de € 800,00. Toeslag 1p € 15,00 per nacht (indien beschikbaar). Inbegrepen: 7 overnachtingen in appartement met badkamer, ontbijt, lunchpakketten, avondeten in diverse restaurants, begeleiding door Italiaanse wandel- en cultuurgids,  shuttlevervoer van haven naar hotel. Je overnacht in een mini-appartement of B&B op het eiland Lipari, met 2 à 3 personen per appartement. Niet inbegrepen: 1pk toeslag, vlucht (bij voorkeur naar en van Catania), shuttlebus van vliegveld Catania naar Milazzo en terug, veerboten van en naar Milazzo, vervoer per boot van eiland naar eiland, OV-vervoer op de eilanden, kosten eventuele vulkaangids Stromboli, toegangen tot musea, kerken en opgravingen, drank bij het eten (1/2 wijn en water zijn inbegrepen), koffie na de maaltijd.

Wandelen over de sprookjesachtige vulkanische eilanden ten noorden van Sicilië, de Eolische eilanden, wie heeft dat niet op zijn verlanglijstje staan? Deze tocht wordt georganiseerd door de erkende organisatie GET (Gruppo Escursionistico Trekking, aangesloten bij de FIE, de Federazione Italiana Escursionismo), waar Wandelenitalie al 20 jaar mee samenwerkt. NB:  je sluit je aan bij een Italiaanse groep van circa 20 wandelaars.

Je vliegt naar Catania en neemt een shuttlebus naar Milazzo. Daarvandaan vertrekken de veerboten (traghetti of aliscafi) naar de Eolische eilanden. Je krijgt informatie over waar je de groep in Catania ontmoet en waar de veerboot uit Milazzo precies vertrekt. Je overnacht op het grootste eiland Lipari, in een appartementencomplex vlakbij het strand. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, ze zijn allemaal bergachtig en van vulkanische oorsprong. Je bezoekt uiteraard ook Stromboli, waar de vulkaan zeer actief is. In de avond, als het donker is, gaat de groep met een vulkaangids een wandeling maken en naar de spectaculaire uitbarstingen kijken. Als dit niet kan varen we met een boot naar de kant van het eiland waar we uitbarstingen kunnen zien. Behalve wandelen wordt er ook gevaren en gezwommen in het kristalheldere water. Vanaf Lipari ga je bijna dagelijks met een privéboot naar een van de andere schitterende eilanden.

Meer informatie over de eilanden is hier te lezen.

VOORLOPIG DAGPROGRAMMA

Dag 1. Vanaf het vliegveld van Catania gaan er vele shuttlebussen naar Milazzo, dat zoeken we voor je uit. Vertrek vanaf Milazzo naar Lipari per veerboot (tijdstip wordt later afgesproken). Op het eiland aangekomen ga je met een busje naar het onderkomen in de wijk Canneto, aan de boulevard en op twee minuten lopen van de spiaggia di pomice, het puimsteenstrand.

Dag 2. In de ochtend is er een wandelexcursie naar het geofysische observatorium van Lipari. Tijdsduur ca. 3 uur. Niveau licht. In de middag ga je met de OV of een privétaxi naar het noorden van het eiland en maken we een lichte wandeltocht vanaf de thermen van Calogero naar de groeven van Caolino (kaolien, porseleinklei). De zonsondergang zal er prachtig zijn. 

Dag 3. We vertrekken weer vanaf de pier van Canneto om 8.30 uur op weg naar het eiland Filicudi. We wandelen het kleine eiland rond. Niveau: licht, tijdsduur ca. 4 uur, niveauverschil +/- 240m. In de middag varen we rond het eiland of het kleinere eiland ernaast Alicuti, en kunnen vanaf de boot zwemmen. Rond 18.30 uur zijn we weer terug op de pier.

Filicudi uitzicht
Uitzicht vanaf Salina
Uitzicht vanaf Salina

Dag 4. We blijven vandaag op Lipari. We vertrekken om 8.30 uur voor een wandeling van circa drie uur van Monte Pelato met een puimsteengroeve. Niveau licht, hoogteverschil +420 en – 475. We eindigen op het strand van Canneto om te zwemmen.

Dag 5. We vertrekken om 8.30 uur vanaf de pier naar het eiland Salina en maken een wandeltocht over het pad Leni-Monte Porri-Semaforo tot het prachtige strand van Pollara, waar de film Il Postino werd opgenomen. Niveau: gemiddeld tot zwaar, hoogteverschil +320 en -590, tijdsduur 3,5 uur. Er is een lichter alternatief voor wie wil, een wandeling van 1,5 uur over het schitterende pad Sentiero del Brigantino met weinig hoogteverschil. In de middag nemen we tijd om te zwemmen en rond het eiland te varen. Daarna nemen we de boot terug naar Lipari.

Dag 6. We vertrekken vandaag om 9.30 uur, naar het eiland Stromboli, met de werkende vulkaan. We bezoeken onderweg het paradijselijke eilandje Panarea met prehistorische opgravingen, en gaan zwemmen bij Calajunco. Om ca. 17.00 uur gaan we de vulkaan Stromboli op onder begeleiding van een erkende vulkaangids.  Het moet wat donker zijn om de de uitbarstingen te zien, vandaar dit late tijdstip. We komen tot de top Sciara del fuoco, waar we een steile helling zien met lava en vulkanische as, tot aan de zee. Vanaf dit punt kunnen we de erupties van de vulkaan zien. Niveau: zwaar, hoogteverschil +/- 920, tijdsduur ca. 5 uur. Als er gevaar dreigt kan deze tocht niet doorgaan, we klimmen in dat geval tot 400m, waar we uitzicht hebben op de kratermond en de Sciara del fuoco. Hoogteverschil -270 en +390.Tijdsduur ca. 3 uur, Of we kijken vanuit onze boot naar de uitbarstingen. We zijn vandaag laat in de avond terug in ons hotel op Lipari, rond halftwaalf. We dineren aan boord van onze privéboot.

Stromboli
Stromboli

Dag 7. Vandaag slapen we uit en vertrekken we wat later, om 9.30 uur, naar het eiland Vulcano. Deze vulkaan heeft geen uitbarstingen met lava, maar wel een groot aantal fumarolen (zwaveldampen). We klimmen naar de top en terug en na afloop gaan we zwemmen vanaf het zwarte strand, de Baia negra. Niveau: licht, hoogteverschil +/- 390, tijdsduur 3 uur. In de middag maken we rond dit eiland een tocht met de boot en gaan vanaf de boot zwemmen. De sprookjesachtige namen van deze plekken zijn: Piscina di Venere (Venus’ zwembad), Grotta del Cavallo (De grot van het paard) en Gelso (Moerbeiboom). We keren terug met onze boot naar Lipari, waar we gaan dineren en dansen op zuidelijke volksmuziek. Giancarlo is een goed danser en zal je de passen van de tarantella en andere lokale dansen snel aanleren.

Vulcano uitzicht

Dag 8. Je neemt de veerboot om terug te gaan naar Milazzo, in overleg over het tijdstip en afhankelijk van je terugvlucht. Vanaf Milazzo vertrekken er bussen naar het vliegveld van Catania.

Als je een dag niet mee wilt  met de groep zijn er alternatieve activiteiten op Lipari, zoals een bezoek aan het mooi ingerichte archeologisch museum in de stad Lipari. Je kunt bijna dagelijks tegen lunchtijd de groep per OV bereiken op een strand, waar wordt gepicknickt en gezwommen.

De tijdsduur van de wandelingen is bij benadering aangegeven en inclusief pauzes. Er wordt dagelijks voor een heerlijke picknick gezorgd.

Meenemen: stevige hoge bergschoenen, bergstokken, dagrugzak, licht windjack, regencape, vliestrui of -vest, waterflessen, zwemkleding en (strand)handdoeken. NB: aangezien er steile wandelingen bij zijn en soms trappen is het noodzakelijk om hoge bergschoenen mee te nemen om de enkels stevigheid te geven. Gewone wandelschoenen die je in Nederland gebruikt voldoen niet. We bevelen het gebruik van bergstokken aan omdat de ervaring leert dat het afdalen belastend is voor de knieën.

Een verlenging van je verblijf op Sicilië is uiteraard aan te raden. Behalve wandelen kun je op dit schitterende eiland een keur van kunstschatten, opgravingen en tempels bekijken, of een cursus Italiaans volgen. Reisgids: Ineke de Haan, Sicilië, Dominicus.

Toeslag 1pk (indien aanwezig): € 25,00 pn. Er zijn ook kleine appartementen met een aparte slaapkamer, waar de toeslag niet geldt als je deelt. Een persoon slaapt dan in de huiskamer met open keuken en je deelt de badkamer.

Lees de beoordeling van een Nederlandse deelnemer van een vorige reis:  Wat ’n fantastische ervaring is dit geweest. Om te beginnen met de Italiaanse vriendengroep: ik voelde me gelijk opgenomen in de groep en dat werd door de nadere kennismaking alleen maar sterker. Vooral Alessandra , min of meer de moeder van de groep, gaf me direct een goed gevoel. Ook de kennismaking met de andere Nederlander E. was allerhartelijkst. We konden het uitstekend samen vinden, en af en toe babbelden we natuurlijk wel eens Nederlands. Ik heb denk ik meer Italiaans geleerd tijdens de trekking dan op de talenschool. Wat zijn die eilanden fantastisch mooi. En Stromboli was natuurlijk de klapper. Ik heb aan alles meegedaan, en hoewel ik ‘ho sudato sette camicie’ (zeven hemden vol gezweet) elke dag weer, was mijn conditie gelukkig toereikend. En dan natuurlijk de goede zorgen, o.a. de picknicks met wijn en ook nog zelf gevonden porcini (eekhoorntjesbrood) van Maria Pia en Giancarlo. Als ik Giancarlo niet altijd kon volgen werd het nog wel een keer uitgelegd door de anderen. Alles was trouwens goed geregeld. De kamer in Lipari was erg mooi. Ook in Milazzo klopte alles. Ik kan niet anders zeggen dan dat het geheel prima verzorgd was. Beslist voor herhaling vatbaar. Johan.

Meer informatie en opgave bij Karina van der Meer. T 06 1074 7739.