Wandelweek door Basilicata met Italianen

Basilicata

Basilicata

Deze bijzondere trektocht samen met Italianen gaat dwars door het zuiden van de laars, door de provincie Basilicata. Je wandelt van Matera naar Maratea. Je haalt al wandelend je Italiaans op. We beginnen in het Oosten bij Matera met de benedenstad Sassi, letterlijk ‘stenen’. Dit zijn grotwoningen. In de jaren vijftig werden de grotten ontruimd, twaalf jaar geleden woonde er (bijna) niemand meer. Sassi is nu in het kader van UNESCO werelderfgoed geheel gerestaureerd, er zijn weer woningen en zelfs luxe hotels en restaurants. In grotkerken zien we goed bewaard gebleven vroegchristelijke fresco’s. Matera is in 2019 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. We wandelen dwars door het nationale natuurpark Pollino naar het Westen. Deze trektocht wordt georganiseerd door de erkende organisatie GET (Gruppo Escursionistico Trekking, aangesloten bij de FIE, de Federazione Italiana Escursionismo), waar Wandelenitalie al 20 jaar mee samenwerkt. Meer informatie over de streek is te lezen op Lucanië.

Lees de beoordeling van een Nederlandse deelneemster over de reis in 2018:

Ik heb enorm genoten van de hele reis en reisgenoten! Alles was tot in de puntjes verzorgd door Giancarlo, echt heel goed en punctueel (en dat voor een zuidelijke Italiaan ;-). De groep uit Bergamo bleken allen lieve leuke en behulpzame mensen, we hebben veel gelachen en natuurlijk mailadressen uitgewisseld, wie weet…. Ook met de Nederlandse dames heb ik het prima kunnen vinden, al met al heb ik veel meegemaakt, heerlijk gegeten, mooie natuur en stadjes gezien. Dank voor al je bemoeienissen en geregel met Giancarlo, echt een supervakantie en voor herhaling vatbaar!

Pino loricato

Eeuwenoude pijnboom in Parco del Pollino

Datum: van zaterdag 28 mei t/m zaterdag 4 juni 2022

Gidsen: Giancarlo Priante van de GET, in samenwerking met zijn vrouw Maria Pia, die Engels spreekt.

Prijs: wordt nader bekend gemaakt, vermoedelijk € 825,00. Inbegrepen: zeven overnachtingen in hotel met badkamer, ontbijt, lunchpakketten, avondeten incl. huiswijn, mineraalwater en een likeurtje, begeleiding door Italiaanse wandel- en cultuurgids, muziekavonden met volksdansen, transfers met bagagevervoer.

Niet inbegrepen: vluchten, lokaal eigen vervoer, toegangen tot musea, kerken en opgravingen, toeristenbelasting (alleen in Matera en Maratea, ca € 2,00 p.n.), boottocht (ca. € 20,00). Toeslag 1pk € 175,00.

Vluchten: het best kun je heen naar Bari vliegen en terug vanaf Napels, bijvoorbeeld vanaf Schiphol, met Transavia of een andere aanbieder. Vanaf Bari kun je met de bus naar Matera, waar vervoer naar het onderkomen zal worden georganiseerd. Terug ga je vanaf Sapri met de trein naar Napels, waar de shuttle naar het vliegveld frequent rijdt.

Meenemen: stevige hoge bergschoenen, bergstokken, dagrugzak, licht windjack, regencape, vliestrui of -vest, waterflessen, zwemkleding en handdoeken. NB aangezien er steile en stenige wandelingen bij zijn en soms lange trappen is het noodzakelijk om hoge bergschoenen mee te nemen om de enkels stevigheid te geven. Gewone wandelschoenen die je in Nederland gebruikt voldoen niet. We bevelen bergstokken aan omdat de ervaring leert dat het afdalen erg belastend is voor de knieën. Een goede conditie en ervaring in de bergen zijn vereist.

De aangegeven wandeluren zijn inclusief pauzes.

VOORLOPIG DAGPROGRAMMA

Dag 1 – Matera. Aankomst in Matera in de middag. De groep wordt in een hotel in de “Sassi di Matera” ondergebracht. We dineren in het historische centrum. Na het eten maken we een avondwandeling door de suggestieve steegjes van het centrum van Matera.

Sassi di Matera

Sassi di Matera

Dag 2 – De Sassi di Matera. Ochtend: bezoek met een lokale gids aan Sassi di Matera. Middag: bezoek aan het archeologische gebied van de rotskerken met de oude fresco’s. Culturele avond.

Dag  3 – Nationale Park Pollino. Ochtend: Transfer naar Pietrapertosa. Bezoek aan het historische centrum en wandeltocht langs het oude pad van de 7 stenen tot het dorp Castelmezzano. In de middag transfer na Vigianello in het Parco del Pollino.

Parco del Pollino

Dag 4 – Nationale Park Pollino. We wandelen naar het Giardino degli Dei (de Godentuin), waar we de oeroude pijnbomen kunnen zien, de ‘pini loricati’. Tijdsduur: 6 uur – niveau gemiddeld, niveauverschil +476 m. – hoogtes 1537-2013 m. Voor wie deze tocht te lang vindt wordt een kortere aangeboden. Onderweg picknicken we onder de oude pijnbomen. Avond: bezoek aan het historische centrum van Viggianello.

Dag  5 – Nationale Park Pollino. We maken een prachtige wandeling door het beroemde Parco Nazionale del Pollino. Er zijn twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen, een zware of een licht tocht: 1: rondwandeltocht: Colle Impiso-Colle Gaudolino-Monte Pollino-Piano del Pollino-Colle Impiso – Tijdsduur: 6,30 uur – niveau gemiddeld tot zwaar – niveauverschil +/- 698 m. met stijgen en dalen, hoogtes  1550m – 2248m.

2: Ochtend: rondwandeltocht Colle Impiso-Colle Gaudolino-Colle Impiso. Tijdsduur: 3 uur – niveau licht – niveauverschil +/- 121 m. – hoogtes 1550m-1671m. Middag: korte wandeling Piano Ruggio-Vallone del Malvento. Tijdsduur: 2 uur – niveau licht – niveauverschil gering – hoogtes 1530m-1560m. Avond: desgewenst dans- en muziekavond met volksmuziek.

Parco del Pollino

Parco del Pollino

Dag 6 – Kust van Maratea. Ochtend: korte wandeling naar de bron van de rivier Mercure. Transfer naar de kust van de baai van Policastro. Wandeling over het bergpad langs de kust met prachtige uitzichten, van de haven van Sapri tot Acquafredda di Maratea. Het pad heeft de suggestieve naam ‘Apprezzami l’asino’ (Bepaal de waarde van de ezel). De legende gaat dat het pad zo smal is dat er geen twee ezels tegelijk konden lopen. De ezel met de minste waarde moest dan maar de afgrond in. Tijdsduur 2,5 à 3 uur, niveau licht, gering hoogteverschil. Na de picknick kunnen we gaan zwemmen vanaf de rotsen bij Vallone di Mezzanotte. Transfer naar Maratea, het hotel ligt in het centrum. Avondwandeling door het suggestieve historische centrum van Maratea.

Costa Maratea

De kust bij Maratea

Dag 7. Beeld Cristo Redentore. Ochtend: wandeltocht over het pad van Fede di S. Biagio tot het gigantische beeld van Christus de Redder (naar model van het beeld in Rio de Janeiro) en de haven. Tijdsduur: 4 uur – moeilijkheidsgraad licht – hoogteverschil +300, – 650. Middag: picknick en (indien mogelijk) boottocht langs de kust van Maratea met een korte stop bij het Canale di Mezzanotte, wie wil kan zwemmen in de zee. Avond: les in traditionele dansen op volksmuziek, zoals de tarantella en de verleidingsdans de pizzica. Giancarlo is een begaafd danser en vindt het leuk je de danspassen te leren.

il-cristo-redentore

Christus de Redder

Dag 8. Als de tijd het toelaat: korte wandeltocht. Vertrek vanaf het treinstation van Sapri. Naar het Centraal Station Napels is het circa twee uur reizen. Vanaf daar is het een kwartier met de zogeheten Alibus naar de luchthaven. Natuurlijk kun je het verblijf verlengen met een bezoek aan de prachtige stad Napels, of wat langer aan de kust vertoeven.

NB: De volgorde en inhoud van de dagactiviteiten kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn, afhankelijk van het weer en andere omstandigheden. De aangegeven tijdsduur is inclusief pauzes. De avondmaaltijden en lunchpakketten worden met typisch lokale gerechten bereid.

Na afloop van de wandelweek kun je de vakantie verlengen met een paar dagen in Napels.

Meer informatie en opgave bij Karina van der Meer. T 071 5125 343 of 06 1074 7739.