Wandelweek door Basilicata met Italianen 2022

Basilicata
Basilicata

Deze reis is inmiddels achter de rug. Er was een Nederlandse deelneemster bij die enorm van de Italianen en de tocht heeft genoten. Hopelijk wordt de trektocht in 2023 herhaald.

Deze bijzondere trektocht samen met Italianen gaat dwars door het zuiden van de laars, door de provincie Basilicata. Je wandelt van Matera naar Maratea. Je haalt al wandelend je Italiaans op. We beginnen in het Oosten bij Matera met de benedenstad Sassi, letterlijk ‘stenen’. Dit zijn grotwoningen. In de jaren vijftig werden de grotten ontruimd, twaalf jaar geleden woonde er (bijna) niemand meer. Sassi is nu in het kader van UNESCO werelderfgoed geheel gerestaureerd, er zijn weer woningen en zelfs luxe hotels en restaurants. In grotkerken zien we goed bewaard gebleven vroegchristelijke fresco’s. Matera is in 2019 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. We wandelen dwars door het nationale natuurpark Pollino naar het Westen. Deze trektocht wordt georganiseerd door de erkende organisatie GET (Gruppo Escursionistico Trekking, aangesloten bij de FIE, de Federazione Italiana Escursionismo), waar Wandelenitalie al 20 jaar mee samenwerkt. Meer informatie over de streek is te lezen op Lucanië.

Lees de beoordeling van een Nederlandse deelneemster over de reis in 2022: Dit voorjaar heb ik een erg geslaagde reis gemaakt door Basilicata. Als enige Nederlander tussen 17 Italianen kreeg ik veel aandacht waardoor ik me geen moment een buitenstaander heb gevoeld. Het was juist erg makkelijk om me in te voegen in de groep. We hebben schitterende wandelingen gemaakt door Parco Nazionale di Pollino, die goed te doen zijn als je een beetje conditie hebt. De gids, Giancarlo, kent de streek op zijn duimpje en doet er alles aan om het de groep naar de zin te maken. Hij prefereert onderkomens in kleine, lokale B&B’s boven onpersoonlijke hotels bijvoorbeeld. En toen het te warm werd om een lange, steile afdaling te maken, huurde hij ter plekke een busje om ons snel naar het strand te brengen. Het goede leven! Ik heb genoten van deze onderdompeling in het Italiaanse leven. Volgens mij is dit ook de beste manier om je Italiaans te verbeteren: luisteren en gewoon meepraten! Jolien, 24 juni 2022.

Pino loricato
Eeuwenoude pijnboom in Parco del Pollino

Datum: van zaterdag 28 mei t/m zaterdag 4 juni 2022 Hopelijk wordt de reis in 2023 herhaald.

Gidsen: Giancarlo Priante van de GET, in samenwerking met zijn vrouw Maria Pia, die Engels spreekt.

Prijs: € 825,00. Inbegrepen: zeven overnachtingen in hotel met badkamer, ontbijt, lunchpakketten, avondeten incl. huiswijn, mineraalwater en een likeurtje, begeleiding door Italiaanse wandel- en cultuurgids, muziekavonden met volksdansen, transfers met bagagevervoer.

Niet inbegrepen: vluchten, lokaal eigen vervoer, toegangen tot musea, kerken en opgravingen, toeristenbelasting (alleen in Matera en Maratea, ca € 2,00 p.n.), boottocht (ca. € 20,00). Toeslag 1pk € 175,00.

Vluchten: het beste kun je heen naar Bari vliegen en terug vanaf Napels, bijvoorbeeld vanaf Schiphol, met Transavia of een andere aanbieder. Vanaf Bari kun je met de bus naar Matera, waar vervoer naar het onderkomen zal worden georganiseerd. Terug ga je vanaf Sapri met de trein naar Napels, waar de shuttle naar het vliegveld frequent rijdt.

Meenemen: stevige hoge bergschoenen, bergstokken, dagrugzak, licht windjack, regencape, vliestrui of -vest, waterflessen, zwemkleding en (microvezel)handdoeken. NB aangezien er steile en stenige wandelingen bij zijn en soms trappen is het noodzakelijk om hoge bergschoenen mee te nemen om de enkels stevigheid te geven. Gewone wandelschoenen die je in Nederland gebruikt voldoen niet. We bevelen bergstokken aan omdat de ervaring leert dat het afdalen erg belastend is voor de knieën. Een goede conditie en ervaring in de bergen zijn vereist.

De aangegeven wandeluren zijn inclusief pauzes.

VOORLOPIG DAGPROGRAMMA

Dag 1 – Matera. Aankomst in Matera in de middag. De groep wordt in b&b’s in de “Sassi di Matera” ondergebracht, het oude ‘ruïne’ deel van de stad. We dineren in het historische centrum. Na het eten maken we een avondwandeling door de fascinerende steegjes van het centrum.

Sassi di Matera
Sassi di Matera

Dag 2 – De Sassi di Matera. Ochtend: bezoek met een lokale gids aan Sassi di Matera. Middag: bezoek aan het archeologische gebied van de rotskerken met de oude fresco’s en aan Gravina di Matera, een rivier in een diepe kloof. Culturele avond.

Dag  3 – Nationale Park Pollino. Ochtend: Transfer naar Pietrapertosa. Bezoek aan het historische centrum en wandeltocht langs het oude pad van de 7 stenen tot het dorp Castelmezzano. In de middag transfer naar Vigianello in het Parco del Pollino. We overnachten in een goed hotel.

Parco del Pollino

Dag 4 – Nationale Park Pollino. We wandelen naar het Giardino degli Dei (de Godentuin), waar we de oeroude pijnbomen kunnen zien, de ‘pini loricati’. Tijdsduur: 6 uur – niveau gemiddeld, niveauverschil +476 m. – hoogtes 1537-2013 m. Voor wie deze tocht te lang vindt wordt een kortere aangeboden. Onderweg picknicken we onder de oude pijnbomen. Avond: bezoek aan het historische centrum van Viggianello.

Dag  5 – Nationale Park Pollino. We maken een prachtige wandeling door het beroemde Parco Nazionale del Pollino. Er zijn twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen, een zware of een lichte tocht. Tocht 1: rondwandeltocht: Colle Impiso-Colle Gaudolino-Monte Pollino-Piano del Pollino-Colle Impiso – Tijdsduur: 6,30 uur, niveau gemiddeld tot zwaar, niveauverschil +/- 698 m. met stijgen en dalen, hoogtes 1550m – 2248m.

Tocht 2: rondwandeltocht  in de ochtend Colle Impiso-Colle Gaudolino-Colle Impiso. Tijdsduur: 3 uur, niveau licht, niveauverschil +/- 121 m. – hoogtes 1550m-1671m. Middag: korte wandeling Piano Ruggio-Vallone del Malvento. Tijdsduur: 2 uur – niveau licht – niveauverschil gering – hoogtes 1530m-1560m. Middag: korte wandeling Piano Ruggio – Vallone del Malvento, tijdsduur circa 2 uur, niveau licht, weinig niveauverschil.

Dag 6 – Kust van Maratea. Ochtend: korte wandeling naar de bron van de rivier Mercure. Transfer naar de kust van de baai van Policastro. Wandeling over het bergpad langs de kust met prachtige uitzichten, van de haven van Sapri tot Acquafredda di Maratea. Het pad heeft de suggestieve naam ‘Apprezzami l’asino’ (Bepaal de waarde van de ezel). De legende gaat dat het pad zo smal is dat er geen twee ezels tegelijk konden lopen. De ezel met de minste waarde moest dan maar de afgrond in. Tijdsduur 2,5 à 3 uur, niveau licht, gering hoogteverschil. Na de picknick kunnen we gaan zwemmen vanaf de rotsen bij Vallone di Mezzanotte. Transfer naar Maratea, de b&b’s liggen in het centrum, in de buurt van elkaar. Avondwandeling door het historische centrum van Maratea.

Costa Maratea
De kust bij Maratea

Dag 7. Beeld Cristo Redentore. Ochtend: wandeltocht over het pad van Fede di San Biagio tot het gigantische beeld van Christus de Redder (naar model van het beeld in Rio de Janeiro) en de haven. Tijdsduur: 4 uur, moeilijkheidsgraad licht, hoogteverschil +300 en -650. Middag: picknick en (indien mogelijk) boottocht langs de kust van Maratea met een korte stop bij het Canale di Mezzanotte, wie wil kan zwemmen in de zee. Avond: les in traditionele dansen op volksmuziek, zoals de tarantella en de verleidingsdans de pizzica. Giancarlo is een begaafd danser en vindt het leuk je de danspassen te leren.

il-cristo-redentore
Christus de Redder

Dag 8. Als de tijd het toelaat: korte wandeltocht. Vertrek vanaf het treinstation van Sapri. Naar het Centraal Station Napels is het circa twee uur reizen. Vanaf daar is het een kwartier met de zogeheten Alibus naar de luchthaven. Natuurlijk kun je het verblijf verlengen met een bezoek aan de prachtige stad Napels en Pompeii, of wat langer aan de kust vertoeven.

NB: De volgorde en inhoud van de dagactiviteiten kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn, afhankelijk van het weer en andere omstandigheden. De aangegeven tijdsduur is inclusief pauzes. De avondmaaltijden en lunchpakketten worden met typisch lokale gerechten bereid.

Meer informatie en opgave bij Karina van der Meer. T 06 1074 7739.