Wandelen en zwemmen langs de kust van Cilento in Campanië

Haven van Scario

Deze reis biedt verschillende mogelijkheden in het Unesco-park Cilento, in Campanië ten zuiden van Napels. Er zijn meerdere programma’s: een lichte voor wie een paar uur wil wandelen, maar ook van de zee en het vissersdorp wil genieten, en een wat zwaardere voor de ‘echte’ wandelaars. We wandelen door groene bossen, langs rotspartijen, rivieren en de geaccidenteerde rotskust met azuurblauwe baaien waar je kunt zwemmen. We logeren in een luxe hotel in het schilderachtige Scario. Het hotel beschikt over een zwembad en een eigen strand op circa 60m. De stranden zijn meestal met kiezeltjes, neem je zwemschoenen maar mee. We wandelen met Nederlanders en Italianen, een leuke en snelle manier om de taal op te halen.

Datum: van zondag 8 t/m zondag 15 september. Misschien ook van 15 t/m 22 september, zie het programma verderop.

Gidsen: Giancarlo Priante en zijn vrouw Maria Pia, die ook Engels spreekt.

Prijs: € 885,00. Inbegrepen: wandeltochten onder leiding van een erkende wandel- en cultuurgids, overnachtingen in een hotel in 2p kamers. Ontbijt, lunchpakket, avondmaaltijd incl. huiswijn, mineraalwater en een likeurtje, lokaal vervoer per minibus, dansavond met volksmuziek. Niet inbegrepen: treinretour of retourvlucht Napels, transfer naar Scario, toeslag 1p kamer (circa € 25,00 per nacht, indien beschikbaar), toegangen tot musea, opgravingen en grotten, drankjes, 2 boottochten langs de kust (circa € 25,00 per keer) en persoonlijke uitgaven.

Meenemen: ingelopen hoge wandelschoenen voor de bergen, regenjack, een fleecevest, zwemkleding, zwemschoenen.

Meer informatie en opgave: Karina van der Meer, t. 06 1074 7739

Voorlopig dagprogramma zondag 8 t/m zondag 15 september

Er zijn meestal twee mogelijkheden, een licht programma en een zwaardere voor de ‘echte’ wandelaars.

Dag 1: de Italiaanse groep komt in Salerno aan en wordt met een busje naar Scario gebracht. Je kunt met een vlucht naar Napels en vervolgens met de trein vanaf Napels naar Salerno. Vanaf Nederland met de trein kan ook, bij voorbeeld via Basel en Milaan. Vertragingen blijken echter een treinreis nogal te bemoeilijken. Je ontvangt tijdig informatie over de ontmoetingsplek en -tijd in Salerno.

Dag 2 wandelprogramma: wandeltocht langs de kust van de Infreschi. Van Ciolandrea naar het strand van Marcellino. Tijdsduur ca. 3 uur, niveau licht en deels gemiddeld, hoogteverschil -250m, alleen dalend tot de zee. Wie wil kan zwemmen.

Licht programma: wandeling naar het strand van Molara om te zwemmen. Tijdsduur 2,5 uur, niveau licht, hoogteverschil +/- 110m. We gaan met een bootje naar het strand van Marcellino om met de andere groep te picknicken. Ook hier kunnen we zwemmen.

boottocht langs de kust
Boottocht langs de kust

Beide groepen: in de middag maken we een boottocht langs de kust van de Infreschi tot de haven van het dorp waar we logeren, Scario. Onderweg varen we interessante grotten in.

Dag 3 wandelprogramma: We wandelen naar het zogeheten rivierverdwijnpunt van Vallivona, de oorsprong van de rivier de Bussento en we bezoeken de Vallone dell’Inferno, de ‘Vallei van de Hel’. Tijdsduur ca. 6 à 6,5 uur, niveau zwaar tot gemiddeld, hoogteverschil +680. NB het is ook mogelijk deze tocht in omgekeerde volgorde te maken, tijdsduur 5,5 uur, hoogteverschil -680.

Licht programma: ‘s ochtends een wandeling naar het zogeheten rivierverdwijnpunt van Vallivona over een verharde weg. Tijdsduur ca. 3,5 uur, niveau licht, hoogteverschil +/- 120m. ‘s Middags bezoek aan het vroegchristelijke baptisterium San Giovanni in Fonte, waar het doopfont rond een bron is gebouwd. Na terugkomst in het hotel kunnen we nog zwemmen in het zwembad.

Dag 4 wandelprogramma: we bezoeken de kust van Maratea, het oude centrum van de stad en maken een wandeltocht langs een historisch pad van San Biagio tot aan het kolossale beeld van Christus de Redder. We dalen af tot de haven waar we gaan picknicken en in de buurt van de haven kunnen zwemmen. Tijdsduur ca. 4 uur, niveau licht, hoogteverschil +300.

Christus de Redder Maratea
Christus de Redder in Maratea

Licht programma: we kunnen deze tocht deels met behulp van privébusjes maken op weg naar de haven. ‘s Middags is er een mogelijkheid voor beide groepen om langs de kust van Maratea te varen en bij Canale di Mezzanotte te zwemmen.

Dag 5 voor beide groepen: een vrije dag, je kunt de omgeving verkennen, een wandeling vanaf Scario maken, in de zee zwemmen en op het strand bivakkeren. We krijgen stoelen en parasols van het hotel.

Dag 6 wandelprogramma: we beklimmen de hoogste berg van het Nationale Park, de Monte Cervati (1898m) in het binnenland. Tijdsduur 6 à 6,5 uur, niveau gemiddeld tot zwaar, hoogteverschil +/- 660m.

Licht programma: wandeling langs het bos van de Temponi met hoogtevlaktes en diepe gaten die toegang geven tot onontdekte grotten van de Monte Cervati. Tijdsduur 4,5 uur, niveau licht, hoogteverschil +370m. In de middag bezoek aan het middeleeuwse dorp Teggiano met prachtige uitzichten over de vallei.

De tijdsduur van de tochten zijn berekend met inbegrip van pauzes. De picknicks worden verzorgd met lokale producten en zijn bij de prijs inbegrepen.

Dag 7 voor beide groepen: ‘s ochtends een wandeling op Kaap Palinuro. Tijdsduur 2,5 à 3 uur, niveau licht, hoogteverschil +90m en – 190m. We kunnen zwemmen bij de haven van Capo Palinuro en nog een boottocht maken langs de kaap, met een stop in de Baia del Buon Dormire om te zwemmen. ‘s Avonds gaan we de tarantella dansen onder leiding van Giancarlo met live muziek!

Dag 8: vertrek naar het station van Salerno.

Voorlopig dagprogramma zondag 15 t/m zondag 22 september

NB deze reis is nog niet gegarandeerd. Neem contact op met karina.vandermeer@hotmail.com als u belangstelling heeft.

Prijs: € 885,00. Inbegrepen: wandeltochten onder leiding van een erkende wandel- en cultuurgids, overnachtingen in een hotel in 2p kamers. Ontbijt, lunchpakket, avondmaaltijd incl. huiswijn, mineraalwater en een likeurtje, lokaal vervoer per minibus, dansavond met volksmuziek. Niet inbegrepen: treinretour of retourvlucht Napels, transfer naar Scario, toeslag 1p kamer (circa € 25,00 per nacht, indien beschikbaar), toegangen tot musea, opgravingen en grotten, drankjes, 2 boottochten langs de kust (circa € 25,00 per keer) en persoonlijke uitgaven.

Dag 1: je komt op eigen gelegenheid in Scario. Je kunt met een vlucht naar Napels en vervolgens met de trein. Met de trein vanaf Nederland kan ook, bij voorbeeld via Basel en Milaan. (Vertragingen blijken echter een treinreis nogal te bemoeilijken). Je ontvangt tijdig informatie over hoe in Scario te komen. Als er tijd is bezoek aan de Griekse tempels van Paestum, het middeleeuwse Buccino of de Grotten van Pertosa, waar je met een bootje doorheen vaart.

Dag 2 voor beide groepen: wandeltocht langs de kust van de Infreschi. Van Ciolandrea naar het strand van Marcellino. Tijdsduur 2,5 à 3 uur, niveau licht en deels gemiddeld, hoogteverschil -250m, alleen dalend tot de zee. Wie wil kan zwemmen. In de middag maken we een boottocht langs de kust van de Infreschi tot de haven van het dorp waar we logeren, Scario. Onderweg varen we interessante grotten in.

Dag 3 wandelprogramma: een tocht over de Monte Bulgheria (1225m hoog). Er staan eeuwenoude eiken. Op de top hebben we een prachtig uitzicht rondom en over de zee. Tijdsduur 6 à 6,5 uur, niveau gemiddeld tot zwaar, hoogteverschil +/- 710m. Licht programma: een rondwandeling langs Ciolandrea – Santuario Pietrasanta – San Giovanni a Piro. Tijdsduur ca. 3,5 uur, niveau licht, nauwelijks hoogteverschillen. Voor beide groepen: in de middag kunnen we het klooster van San Basilio in San Giovanni a Piro bezoeken of het archeologische gebied van Roccagloriosa.

San Giovanni a Piro

Dag 4 voor beide groepen: een wandeltocht naar Capo Palinuro. Tijdsduur 3 uur, niveau licht, hoogteverschil +80m en -180m. Daarna maken we een boottocht en zwemmen we in de zee. In de middag bezoeken we het middeleeuwse spookdorp San Severino di Centola. Sinds 1974 woont er niemand meer.

Capo Palinuro
Capo Palinuro

Dag 5 wandelprogramma: we beklimmen de hoogste berg van het Nationale Park, de Monte Cervati (1898m) in het binnenland. Tijdsduur 6 à 6,5 uur, niveau gemiddeld tot zwaar, hoogteverschil +/- 660m. In overleg is er een alternatief om deze hoge berg deels te beklimmen langs een bos met hoogtevlaktes en diepe gaten die toegang geven tot onontdekte grotten. Tijdsduur 4,5 uur, niveau licht, hoogteverschil +370m. Licht programma: een culturele wandeling vanaf Padula langs het doopfont van San Giovanni dat daadwerkelijk op een waterbron is gebouwd, het historische centrum van Padula, het rotskerkje San Michele alle Grottelle. In de middag bezoeken we met beide groepen het historische centrum van het dorp Teggiano in de bergen, met prachtige uitzichten over bergen en een grote vallei. Of het gigantische Kartuizer klooster van Padula. Behalve klooster is het ook een militaire basis en een kamp voor krijgsgevangen geweest. Nu is het een museum.

Dag 6 voor beide groepen: wandeling naar de kronkelige rivier de Bussento en door de prachtig begroeide WWF oase van Morigerati. Tijdsduur 3,5 uur, niveau licht, hoogteverschil max. +220. In de middag kunnen we naar het Kartuizer klooster als het er gisteren niet van is gekomen. Of we gaan zwemmen vanaf het strand van Ciolandrea.

Oase van Morigerati

Dag 7 voor beide groepen: tweede wandeltocht langs de Costa degli Infreschi. We lopen langs de kust tussen Marina di Camerota en Porto Infreschi, waar we gaan zwemmen in de Cala Bianca. Tijdsduur 3 uur, niveau licht, hoogteverschil max. +220m. In de middag maken we een boottocht langs de kust tot de haven van Marina di Camerota. We hopen de week af te sluiten met live volksmuziek waarbij je dansles in de pizzica en de tarantella kunt krijgen van onze eigen gids Giancarlo.

Dag 8: als de tijd het toelaat maken we nog een cultureel uitstapje. Daarna is er vervoer mogelijk naar het treinstation van Sapri, vanwaar je verder kunt naar Napels. Je kunt ook met een OV-bus naar het station van Salerno of van Napels.

Meer informatie en opgave: karina.vandermeer@hotmail.com. T 06 1074 7739.