Trektocht rond Matera in Apulië en Basilicata

Deze trektocht rond Matera Sassi, de beroemde Unesco-stad met gerestaureerde grotwoningen, is met Italianen. Een bijzondere manier om de taal op te halen. Deze Cammino Lucano volgt de oude Via del Sale (Pad van het zout), waar de bewoners eeuwen voor Christus al liepen. Het is een trektocht in etappes door de regio van Matera. De trektocht gaat door een gevarieerd landschap met groene bossen, weides, olijfgaarden, diepe canyons en indrukwekkende geulen met witte rotswanden. We bezoeken eeuwenoude karakteristieke dorpjes.

Sassi di Matera
Matera Sassi

Bereikbaarheid: Je gaat op eigen gelegenheid naar Bari. Je kunt vliegen op Bari (of met de trein reizen). De Italiaanse groep wordt met een privébus opgehaald, je kunt je daarbij aansluiten. Je krijgt hierover nadere informatie. Het vervoer ter plekke is met een privébus.

Gids: Giancarlo Priante en zijn vrouw Maria Pia, die Engels spreekt.

Datum: inmiddels is deze reis van 5 t/m 11 mei 2024 achter de rug. Hopelijk wordt hij volgend jaar herhaald.

Onderkomens: 3 nachten in b&b in de buurt van Matera en 3 nachten in b&b in Montescaglioso. Er wordt gezorgd voor bagagevervoer.

Prijs ca. € 840,00. Inbegrepen: wandeltochten onder leiding van Giancarlo Priante, een erkende wandel- en cultuurgids. Overnachtingen in een b&b in 2p kamers. Ontbijt, avondmaaltijd incl. huiswijn, mineraalwater en een likeurtje, lokaal vervoer per minibus, dansavond met volksmuziek. Niet inbegrepen: treinretour of retourvlucht, transfer naar ontmoetingsplek (wordt tijdig vermeld), toeslag 1p kamer (€ 25,00 tot € 40,00 per nacht, indien beschikbaar), toeristenbelasting (€ 2,00 pp pn, alleen in Matera), lunchpakket, toegangen tot musea, opgravingen en dergelijke, drankjes.

Voorlopig dagprogramma:

Dag 1: aankomst en vervoer in overleg voor een bezoek aan het spookdorpje Craco in Basilicata. We logeren in een b&b in het historisch centrum in het oude dorp Montescaglioso. Het diner is in een typisch restaurant in het dorp.

Montescaglioso
Abdij van Montescaglioso

Dag 2: Cammino Lucano deel 1. We wandelen van Grottole naar Miglionico. Tijdsduur ca. 5 uur. Niveau gemiddeld. Hoogteverschil +442 en -448 m. Vervoer terug naar Montescaglioso.

Dag 3: Cammino Lucano deel 2. We wandelen van Miglionico naar Montescaglioso . Tijdsduur ca. 5,5 uur. Niveau gemiddeld. Hoogteverschil +429 en -357 m. Vervoer terug naar Montescaglioso.

Dag 4: Cammino Lucano deel 3. We wandelen van Miglionico naar Matera. Tijdsduur ca. 5,5 uur. Niveau gemiddeld. Hoogteverschil +431 en -395m. We verhuizen naar een b&b in het beroemde Matera Sassi. Na het avondeten maken we een nachtwandeling door de stegen van Sasso Caveoso, een deel van de grotstad.

Calanchi bij Matera
Calanchi (diepe geulen)

Dag 5: Sassi di Matera. We wandelen met een gids door Matera Sassi en bezoeken enkele musea. Na het eten kunnen we weer een nachtwandeling maken door de stegen van Sasso Barisano.

Dag 6: Park van de Murge Materane. We maken een excursie naar het archeologische gebied van grotkerkjes met oude christelijke fresco’s. Daarna bezoeken we het grote beeldenpark La Palomba in een oude steengroeve die het domein is geworden van de beeldhouwer Antonio Paradiso. Paradiso werkt voornamelijk met de lokale steensoorten pietra di Apricena en pietra di Trani en met ijzer en staal. Het is een imposante verzameling van grote kunstwerken met fijn uitgewerkte details, waaronder stalen sculpturen van restanten van de Twin Towers uit New York. ‘s Avonds gaan we dansen! Giancarlo zal je de lokale dansen als de tarantella en de pizzica aanleren.

Beeldenpark La Palomba
La Palomba beeldenpark

Dag 7: Dag van vertrek. Het is aan te raden nog een of meer dagen in Bari te logeren. Hier kun je onder andere de Basilica di San Nicola bezoeken, met de relikwieën van onze eigen Sint Nicolaas in de crypte.

Meer informatie en opgave: mail: Karina van der Meer T 06 1074 7739.