Muziekfestival in Andalusië mei/juni 2024

Segura DE La Sierra, Jaen, Spanje
Segura de la Sierra

Wandelenitalie is gevestigd in Leiden en organiseert al meer dan 15 jaar wandel- en kunstreizen in Italië. In 2023 hebben we voor de verandering een achtdaagse reis naar een muziekfestival in Spanje georganiseerd. In 2024 vindt daar eind mei/begin juni weer een festival plaats met voornamelijk klassieke muziek, in een van de officieel mooiste bergdorpen van Andalusië, Segura de la Sierra. Er worden in totaal circa 14 concerten gegeven, in het dorp zelf of in de buurt. Segura de la Sierra ligt op ruim 1200 m hoogte, met schitterend uitzicht over de bergen. NB: er zijn veel steile trappen, goed ter been zijn is noodzakelijk. De reis gaat definitief door.

Hier vind je meer informatie over Segura de la Sierra. Het dorp staat officieel op de lijst van ‘de mooiste dorpjes van Spanje’. Deze site geeft ook informatie over geschiedenis en de omgeving. Op YouTube vind je delen van concerten van vorige jaren, met de titel Musica en Segura.

Neem contact op met Karina van der Meer als je belangstelling hebt voor deze reis of een dergelijke reis in de toekomst.

Datum: de reis is van maandag 27 mei t/m maandag 3 juni 2024. Het muziekfestival zelf vindt plaats van woensdag 29 mei t/m zondag 2 juni 2024. Het muziekprogramma is 22 maart 2024 bekend gemaakt, zie musicaensegura voor een volledig overzicht.

Onderkomens: we overnachten in Segura de la Sierra in verschillende appartementen, op loopafstand van elkaar. Elk appartement beschikt over een eigen badkamer, sommige hebben een kookgelegenheid. Vaak is er een terras met uitzicht.

Aantal deelnemers: minimum 6. Er zijn momenteel 9 deelnemers. De reis is volgeboekt.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Prijs: € 1860,00. Inbegrepen: retourvlucht van Schiphol naar Madrid, vervoer per taxi van het vliegveld van Madrid naar Segura de la Sierra en terug, zeven overnachtingen, 7x middageten (de hoofdmaaltijd) in restaurant, volledig eersterangs concertabonnement, vervoer naar concertlocaties buiten het dorp. Niet inbegrepen: ontbijt, avondeten (meestal een snack), drank, uitgaven van persoonlijke aard, ev. kosten van een gids bij bergtochten of van eigen taxigebruik. NB als u alleen met cabinebagage reist ontvangt u € 60,00 korting.

De vluchten of treinreis: De meeste deelnemers gaan met het vliegtuig. We reizen met AirEuropa: heenweg op maandag 27 mei met vertrek om 11.00 uur van Schiphol en aankomst om 13.40 uur in Madrid. Terugweg met vertrek van Madrid op maandag 3 juni om 15.00 uur en aankomst op Schiphol om 17.35 uur. Ruimbagage is tot 23kg, u kunt twee tassen in de cabine meenemen. Uiteraard kunt u op eigen gelegenheid per trein reizen. Je kunt in Madrid op het vliegveld bij de groep aansluiten. Het dorp Orcera ligt op 15 minuten per auto van Segura de la Sierra en heeft busverbindingen met steden als Madrid en Granada en meer.

seguradelasierra.com - Casa La Piedra
Segura de la Sierra

Maaltijden: de hoofdmaaltijd (middageten) vindt gezamenlijk plaats in een restaurant. In Spanje is het middageten rond twee uur de belangrijkste maaltijd, daarna is het tijd voor de siësta. Je kunt ‘s avonds uit eten gaan of zelf boodschappen doen. Laat dineren is nu eenmaal de gewoonte in Spanje. Er zijn cafés waar ze snacks serveren, een warme bakker (mèt bruin brood, pan integral) en een kleine supermarkt. Voor het ontbijt in je appartement kun je brood en allerlei lekkers bij de bakker halen, of in een café of hotel ontbijten.

Wandelen: de tweede dag maken we met wie wil een lichte bergwandeling van 2 à 3 uur. Als er deelnemers op een andere dag willen wandelen kan een excursie in het natuurreservaat worden georganiseerd, desgewenst met een gids. Je hebt bergschoenen en ev. bergstokken nodig. Het gebied is beeldschoon en dit is een fantastische tijd. Je ziet roofvogels en misschien steenbokken.

Uitzichtpunt in de bergen bij Segura de la Sierra

Lees hier wat deelnemers in 2023 zeggen:

De wandel- en muziekreis in het schitterende Spaanse dorpje Segura de la Sierra overtrof mijn stoutste verwachtingen! De 10e editie van festival Musica en Segura vond ik één groot muziekfeest. Musici van topniveau gaven uitvoeringen in een kerk en op de meest ondenkbare locaties: op een begraafplaats met het Quartetto di Cremona en de beroemde pianist Kit Armstrong, met passend ingetogen repertoire; het energieke Nederlands Blazers Ensemble in de openlucht na een bergwandeling van een uur; een gitarist in de gewelven van oude Arabische baden. Het late avondconcert met swingende Cubaanse jazzmuziek vond ik een unieke belevenis, evenals de fado-avond op het podium in de Olijfoliefabriek. Ook de praktische kant van de reis vond ik uitstekend geregeld. Kortom, ik verheug mij nu alweer op volgend jaar! Berendina Stockmann

Prachtige reis, eersteklas muziek en een prachtige omgeving om te wandelen. Mooi gevarieerd klassiek muziekprogramma, zowel Spaans als semi-klassiek. Goed georganiseerd, fijne betrokken reisleidster. Kortom, een geweldige ervaring!  Ik heb enorm genoten en kan het iedereen aanraden die van wandelen en muziek houdt en graag verwend wil worden! Emmy Bergsma

NB Zie musicaensegura voor een volledig overzicht van het muziekprogramma. Het is in het Spaans, maar met Google Vertaal komen we een eind.

Dagprogramma

Maandag 27 mei: aankomst vliegveld Madrid, per taxi naar Segura de la Sierra, ca. 3,5 uur rijden, onderweg stoppen we om iets te eten. Voor wie wil na aankomst een lichte avondmaaltijd.

Dinsdag 28 mei: verkenning van het dorpje onder begeleiding van Karina van der Meer. We bezoeken de Arabische baden uit de 11de eeuw, bekijken het enorme Moorse kasteel, zien waar de belangrijkste restaurants en cafés zijn, de warme bakker en de minisupermarkt, de kerk waar vier concerten worden gegeven, de arena voor stierengevechten (allang niet meer in gebruik) en diverse uitzichtpunten. De middag is na de maaltijd vrij.

buitenconcert Musica en Segura

Woensdag 29 mei: voor wie wil wordt er in de ochtend een lichte wandeling in de bergen georganiseerd, naar een mooi uitzichtpunt. Middagmaal in ons dorp. Het eerste concert is om 20.00 uur van het Janoska ensemble in de Olijfoliefabriek in Orcera. We gaan er met de taxi heen.

Muziek van de grote B’s: J.S. Bach, Beethoven, J. Brahms, B. Bartok, D. Brubeck en nog veel meer.

Ondrej Janoska, viool
Roman Janoska, viool
Julius Darvas, contrabas
Frantisek Janoska, piano

Donderdag 30 mei: 11 uur in het Kasteel van Segura groep Egeria met religieuze muziek. We wandelen in circa 30 minuten de berg op naar het Moorse kasteel. Onderweg bewonderen we de uitzichten.

Stem, lira en regie: Luca Martin-Maestro Verbo.
Stem, percussie en co-regie: Fabiana Sans Arclagos.
Muziek: Ileana Ortiz Rodriguez.
​Muziek: Romina de la Fuente Villarroel.

Om 18.30 onder meer het klarinetkwintet van J. Brahms met het Modigliani kwartet. In de kerk van de Jezuïeten, centraal in ons dorp gelegen.

Pablo Barragán – Klarinet
Modigliani kwartet:
Amaury Coeytaux – Viool
Loïc Rio – Viool
Laurent Marfaing – Viola
François Kieffer – Violoncello​

Om 22.30 uur speelt het Modigliani kwartet, weer in de Kerk van de Jezuïeten.

Mozart: Strijkkwartet in grote zonneschijn KV 156 (134b) nr. 2 van de Italiaanse kwartetten.
Smetana: Strijkkwartet nr. 1 uit mijn leven.

Amaury Coeytaux – Viool
Loc Rio – Viool
Laurent Marfaing – Viola
Francois Kieffer – Violoncello

Vrijdag 31 mei: Wandeltocht naar het natuurgebied Las Herrerías deRio, van Las Acebeas naar Navalperal, met concert. Dit is een lichte wandeling over de bergen, heen en terug duurt het lopen circa drie uur. Voor wie dat teveel is kan een taxi worden ingezet. We gaan naar het startpunt per taxi, 10.00 uur. Een barokconcert van La Petite Ecurie in de natuur. Neem een matje mee, je kunt in het gras zitten of liggen. Je hebt bergschoenen nodig.

Miriam Jorde Jompanera: barokhobo
Valerie Colen: barokhobo / barok oboe d’amore
Marc Bonastre Riu: taille / bas barokhobo
Giovanni Battista Grazidio: barokfagot
Philipp Lamprecht: historische percussie-instrumenten

Om 20.00 uur speelt De Perez groep in de Olijfoliefabriek in Orcera. We gaan er met de taxi heen.

Chico Pérez: Piano
Zang: Aroa Fernandez
Slagwerk: Guille Cortés
+ Cuarteto Orquesta Sinfónica de España

In het gebouw kunnen we een hapje eten. Daarna lopen we in circa 20 minuten naar het Theater van Orcera voor De Saxos van de Averno, waar om 23.00 uur nog een concert met saxofoons is. Saxofoonmuziek voor rusteloze heupen.

Adrián Costa, zang en gitaar
Juan Carlos Ontoria, toetsen
Daniel Niño, baritonsax
Diego Jiménez, tenorsax
Alberto Enguita Prádanos, altsax
Miguel Benito, slagwerk

Zaterdag 1 juni: 7.00 uur, ontbijt bij zonsopgang! Vandaag moeten we vroeg opstaan om het uitgebreide ontbijt met barokconcert van La Petite Écurie niet te missen. Het is in de natuur in La Hueta, we gaan er met de taxi heen.

Miriam Jorde Jompanera: barokhobo
Valerie Colen: barokhobo / barok oboe d’amore
Marc Bonastre Riu: taille / bas barokhobo
Giovanni Battista Grazidio: barokfagot
Philipp Lamprecht: historische percussie-instrumenten

Om 12.00 uur speelt in de Kerk van de Jezuïeten Alba Ventura piano. Muziek van F. Mompou en 24 preludes van F. Chopin.

Om 20.00 uur zingt La Ritirata muziek van Vivaldi in de Olijfoliefabriek in Orcera. We gaan er met de taxi heen.

Antonio Vivaldi – Concert voor viool en violoncello in Bes groot RV 547
Antonio Vivaldi – Gloria in D groot RV 589

La Ritirata:
Averroes Koor
Auxiliadora Toledano, sopraan
​Beatriz Oleaga, mezzosopraan
Josetxu Obregón, dirigent

Om 23.00 uur is er een dansvoorstelling van een uur in het Theater van Orcera. El bosque, choreografie van Mario Bermudez Gil. We lopen vanaf de olijfoliefabriek naar het theater in circa 20 minuten.

Zondag 2 juni: Flamenco in het bos van Moralejos, 10.30 uur. We gaan er met de taxi heen.

Laura Marchal, dans en zang.

Om 18.00 uur is het laatste concert van de groep Trompicávalas Amor met muziek uit de XVII eeuw van het Regno di Napoli y España, in de Kerk van de Jezuïeten, met een programma van onder andere Cavalli, Scarlatti en Frescobaldi.

Pablo Garcia-Lopez, tenor
Josetxhu Obregon, cello
Ignacio Prego, slagwerk

Maandag 3 juni: Vertrek in de ochtend rond 8 à 8.30 uur naar vliegveld Madrid per taxi. Het is circa 3,5 uur rijden, onderweg drinken we koffie. Of je blijft nog wat langer in Andalusië.