Muziekfestival in Andalusië mei/juni 2024

Segura DE La Sierra, Jaen, Spanje
Segura de la Sierra

Wandelenitalie is gevestigd in Leiden en organiseert al meer dan 15 jaar wandel- en kunstreizen in Italië. In 2023 hebben we voor de verandering een achtdaagse reis naar een muziekfestival in Spanje georganiseerd. Het plan is om dit te herhalen, in 2024 vindt daar eind mei/begin juni weer een bijzonder festival plaats. Het is met voornamelijk klassieke muziek in een van de officieel mooiste bergdorpen van Andalusië, Segura de la Sierra. Er worden in totaal circa 14 concerten gegeven, in het dorp zelf of in de buurt. Segura de la Sierra ligt op ruim 1200 m hoogte, met schitterend uitzicht over de bergen. NB: er zijn veel steile trappen, goed ter been zijn is noodzakelijk.

Datum: het muziekfestival zelf vindt plaats van woensdag 29 mei t/m zondag 2 juni 2024, de reis is van maandag 27 mei t/m maandag 3 juni 2024.

Zie hier de beoordeling van een deelneemster in 2023:

Wandel- en muziekreis Segura de la Sierra van 22 t/m 29 mei 2023. Prachtige reis, eersteklas muziek en prachtige omgeving om te wandelen. Mooi gevarieerd klassiek muziekprogramma, zowel Spaans als semi-klassiek. Goed georganiseerd, fijne betrokken reisleidster. Kortom, een geweldige ervaring!  Ik heb enorm genoten en kan het iedereen aanraden die van wandelen en muziek houdt en graag verwend wil worden! Emmy Bergsma

Onderkomens: we overnachten in Segura de la Sierra in verschillende goed ingerichte appartementen (casas rurales), op loopafstand van elkaar. Elk appartement beschikt over een zithoek, kookgelegenheid en eigen badkamer. Vaak is er een terras met uitzicht. Verblijf in een wat luxer hotel is ook mogelijk.

Aantal deelnemers: maximum 12.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Prijs: ongeveer € 1830,00 (kan in 2024 worden gewijzigd). Inbegrepen: retourvlucht van Schiphol naar Madrid, vervoer per taxi van het vliegveld van Madrid naar Segura de la Sierra en terug, zeven overnachtingen in kleine appartementen (casas rurales), middageten (de hoofdmaaltijd) in restaurant, volledig concertabonnement, vervoer naar concertlocaties buiten het dorp. Niet inbegrepen: ontbijt, toeslag van € 184,00 voor een 2pk bij gebruik door 1 persoon, avondeten (meestal een snack), drank, uitgaven van persoonlijke aard, kosten van een gids bij bergtochten of eigen taxigebruik. Korting: Je ontvangt € 50,00 korting als je alleen cabinebagage meeneemt. Verblijf in een hotel is ook mogelijk, je betaalt in dat geval een toeslag. Deze wordt nader bekend gemaakt.

De vluchten: worden nader bekend gemaakt. In 2023 zijn we met de Spaanse AirEuropa gegaan, dat is goed bevallen.

seguradelasierra.com - Casa La Piedra
Casa rurale in Segura de la Sierra

Maaltijden: de hoofdmaaltijd (middageten) vindt gezamenlijk plaats in een restaurant of hotel. In Spanje is het middageten rond twee uur de belangrijkste maaltijd, daarna is het tijd voor de siësta. Je kunt ‘s avonds uit eten gaan of zelf boodschappen doen. Pas erg laat dineren is nu eenmaal de gewoonte in Spanje. Er zijn cafés waar ze snacks serveren, een warme bakker en een kleine supermarkt. Voor het ontbijt in je appartement kun je brood en allerlei lekkers bij de bakker halen, of in het hotel komen ontbijten.

Wandelen: de tweede dag maken we met elkaar een gemakkelijke bergwandeling van 2 à 3 uur. Als er deelnemers op een andere dag willen wandelen kan een excursie in het natuurreservaat worden georganiseerd, met een gids. Je hebt bergschoenen en ev. bergstokken nodig. Het gebied is beeldschoon en mei is een fantastische tijd. Je ziet roofvogels en misschien steenbokken.

Uitzichtpunt in de bergen bij Segura de la Sierra

Het concertprogramma voor 2024 wordt eind december 2023 bekend gemaakt. Als voorbeeld voor de concerten volgt hieronder het programma van 2023:

22 mei: aankomst vliegveld Madrid om 13.40, per taxi naar Segura de la Sierra, ca. 3,5 uur rijden, onderweg stoppen we om iets te eten. Voor wie wil na aankomst een lichte avondmaaltijd.

23 mei: verkenning van het dorpje onder begeleiding van Karina van der Meer. We bezoeken de Arabische baden uit de 11de eeuw, bekijken de buitenkant van het enorme Moorse kasteel, zien waar de belangrijkste restaurants en cafés zijn, de warme bakker en de minisupermarkt, de kerk waar vier concerten worden gegeven, de arena voor stierengevechten (al 25 jaar niet meer in gebruik) en diverse uitzichtpunten. De middag is na de maaltijd vrij.

concert Musica en Segura

24 mei: voor wie wil wordt er in de ochtend een lichte wandeling in de bergen georganiseerd, naar het mooie uitzichtpunt Fuenroble. Voor deze wandeling heb je bergschoenen en eventueel wandelstokken nodig. Begeleiding door Karina van der Meer. Middagmaal in ons dorp, de (na)middag is vrij. Om 20.00 uur is het eerste concert.

Nederlands Blazers Ensemble | 20:00 | Cooperativa van Orcera. Programma:

Ibuyile l`Africa – Abel Selaocoe arr. Hans van der Heide
Ninth Ward Calling – Daniel Lamb arr. Callum Au
Beat the retreat – Steve Martland
Maria – Tarquinio Merula arr. Sylvia Maessen
Ka Bohaleng – Abel Selaocoe arr. Julian Schneemann
Roof – Sinan Arat arr. Willem van Merwijk
Fantazia a 6 – Orlando Gibbons arr. Toek Numan
Wedding – Kinan Azmeh arr. Tolga Zafer Özdemir
Music for a while – Henry Purcell
Andaluces de Jaén – Jarcha arr. Primo Ish-Hurwitz met Lourdes Pastor, zangeres
Horses of instruction – Steve Martland
Romanze – Traditional
Atchafalaya – Snarky Puppy arr. Bernard van Rossum
Quando corpus morietur – Giovanni Battista Pergolesi arr. Julian Schneemann
Drowning by numbers – Michael Nyman arr. Julian Schneemann

25 mei: Nederlands Blazers Ensemble (NBE), Wandelconcert | 10:00 | Las Herrerías de Río Madera, Baños Árabes. Voor deze vrij lichte wandeling heb je wandelschoenen nodig en desgewenst een opvouwbaar krukje cq zitstok of matje. Het wandelen zelf duurt ongeveer anderhalf uur, heen en terug. Het concert duurt een uur. Het middagmaal is in ons dorp.

Michael Olivera & The Cuban Jazz Syndicate | 23:00 | Iglesia de los Jesuitas, Segura de la Sierra.

26 mei: Cantu a Tenore | 11:00 | Kapel van het Kasteel van Segura. Sardijnse herders uit Orgosolo zingen a capella, de gezangen worden van vader op zoon doorgegeven. Zie https://www.youtube.com/watch?v=yAMTsR8CFOM. Het middagmaal is in ons dorp.

Quinteto Enterramiento | 18:30 | Oude begraafplaats van Orcera. Piano met Quartetto di Cremona: Fernando Velázquez _ Quinteto Enterramiento para Cuerdas en Cementerio y Piano Rural: C. Saint-Saëns _ Quinteto para Piano op. 14. We gaan te voet van de begraafplaats naar de Cooperativa waar we in de bar iets kunnen eten.

Carminho | 20:00 | Cooperativa de Orcera: fado liederen door zangeres Carminho. We gaan te voet naar het theater.

Compañía Nacional de Danza | 23:00 |Theater van Orcera. Ballet: Apollo de Balanchine |Love Fear Loss de Ricardo Amarante (met live piano) | Polyphonia de Christopher Wheeldon.

27 mei
Concierto del Amanecer & Desayuno _ Anacronía | 7:30 | La Hueta. Ontbijtconcert (met zeer uitgebreid ontbijt), buiten na zonsopgang. Programma:

El clásico continuo: La sociedad Bach-Abel:
– Johann Christian Bach
Cuarteto para flauta en do mayor, WB 58 (1776)
Allegro; Rondeau: Grazioso
– Karl Friedrich Abel
Cuarteto para flauta en re mayor, WK 226 (1770)
Allegro non troppo; Un poco vivace
– Juan Oliver Astorga
Trio para dos violines y bajo
Andante; Allegro; Rondó
– Carl Philipp Emanuel Bach
Divertimento en sol mayor, H 642
Allegro; Andante un poco Largo; Rondeau in tempo di Minuetto
– Joseph Haydn
Cuarteto para flauta, op. 5, Divertimento en re mayor, Hob.II: D9 (1767)
Allegro assai; Adagio; Minuetto; Presto

Ramón Ortega & Kit Armstrong| 12:00 | Iglesia de los Jesuitas, Segura de la Sierra. Hobo en piano: – C. Saint-Saëns _ Sonata para oboe y piano Op. 166 
– C. Saint-Saëns _ Fugues Op 161 #1-3 
– P. Haas _ Suite para oboe y piano Op. 17  
– P. Hindemith _ Sonata para oboe y piano
– W. Byrd _ The Bells 
– B. Britten _ Temporal Variations

Het middagmaal is in ons dorp.

Extra concert: gitarist uit Cordoba Javier Riba, 17.00 uur, Baños Arabes in Segura de la Sierra, speelt Evocaciones de Antón García Abril, geïnspireerd op gedichten van Antonio Machado, Juan Ramón Jiménez en Federico García Lorca.

El Rapto en el Serrallo_Orquesta Ciudad de Granada| 20:00 | Cooperativa van Orcera. Opera. Wolfgang Amadeus Mozart _ El rapto en el serrallo. Libretto van Gottlieb Stephanie). We gaan te voet naar het theater.

Israel Fernández & Diego del Morao | 23:00 | Theater van Orcera: slagwerk en zang. Eigen composities.

28 mei
Judith Jáuregui en Moralejos | 10:30 | Moralejos. Piano recital:

– Franz Schubert: 3 Piezas para piano op. póstumo D.946
– Robert Schumann – Clara Schumann: Widmung (Liebeslied)
– Franz Schubert – Franz Liszt: Ständchen (de Schwanengesang, D.957)
– Franz Liszt: Liebestraum, S.541 nº 3
– Johannes Brahms: de las piezas para piano op. 118
                Intermezzo nº 1
                Intermezzo nº 2
                Ballade
– Franz Schubert: Wanderer Fantasie op. 15

Buitenconcert

Het middagmaal is in ons dorp.

Trío Arbós & Friends |18:00 | Iglesia de los Jesuitas, Segura de la Sierra: – Julián Bautista _ Seconda Sonata Concertata a Quattro, Op. 15. – Ernö Donhanyi _ Sexteto  en do mayor para piano, violín, viola, violonchelo, clarinete y trompa, op. 37​.

NB Als een laat avondconcert buiten het dorp te veel van het goede wordt kun je eerder naar het onderkomen terug met een taxi. Uiteraard kun je altijd een concert overslaan.

29 mei: Vertrek in de ochtend naar vliegveld Madrid per taxi.

​Hier vind je meer informatie over Segura de la Sierra. Het dorp staat officieel op de lijst van ‘de mooiste dorpjes van Spanje’. Deze site geeft ook informatie over geschiedenis en de omgeving.

Neem contact op met Karina van der Meer als je belangstelling hebt voor deze reis, dan kan je op de hoogte worden gehouden. Je ontvangt één keer per jaar een nieuwsbrief per mail.