Muziekfestival in Andalusië mei 2023

Segura DE La Sierra, Jaen, Spanje
Segura de la Sierra

Wandelenitalie is gevestigd in Leiden en organiseert al meer dan 15 jaar wandel- en kunstreizen in Italië. In 2023 bieden we voor de verandering een achtdaagse reis naar een muziekfestival in Spanje. Er vindt daar eind mei een bijzonder festival met klassieke muziek plaats in een van de officieel mooiste bergdorpen van Andalusië, Segura de la Sierra. Er worden in totaal 14 concerten gegeven, in het dorp zelf of in de buurt. Segura de la Sierra ligt op ruim 1200 m hoogte, met schitterend uitzicht over de bergen. NB: er zijn veel trappen, goed ter been zijn is noodzakelijk.

Aantal deelnemers: maximum 15.

Datum: van maandag 22 mei t/m maandag 29 mei 2023. Het muziekfestival zelf vindt plaats van woensdag 24 t/m zondag 28 mei. NB: er zijn opties op de appartementen en de concerten genomen. Je wordt verzocht je zo snel mogelijk op te geven.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Prijs: € 1830,00. Inbegrepen: retourvlucht van Schiphol naar Madrid, vervoer per minibus of taxi van het vliegveld van Madrid naar Segura de la Sierra en terug, zeven overnachtingen in kleine appartementen (casas rurales), ontbijt in hotel, middageten (de hoofdmaaltijd) in restaurant, volledig concertabonnement, vervoer naar concertlocaties buiten het dorp. Niet inbegrepen: extra kosten als u met de trein gaat, toeslag van € 184,00 voor een 1pk, extra toeslag in een luxe hotel van € 323,00 voor een 2pkamer ( €254,00 voor gebruik door 1p), avondeten (meestal een snack), drank, uitgaven van persoonlijke aard, kosten van een gids bij bergtochten of eigen taxigebruik. Korting: Je ontvangt € 50,00 korting als je alleen cabinebagage meeneemt.

De vluchten (of trein): retourvlucht met Iberia of AirEuropa naar Madrid, deze maatschappijen hebben de prettigste tijden. Met de trein naar Madrid kan ook. De treinreis duurt ruim 14 uur. In dat geval zien we elkaar op het vliegveld dat in circa 20 minuten vanaf het station te bereiken is, om vervolgens met de groep naar Segura de la Sierra te rijden.

Onderkomens: we overnachten in Segura de la Sierra in verschillende goed uitgeruste appartementen (casas rurales), op loopafstand van elkaar. Elk appartement beschikt over kookgelegenheid en eigen badkamer.

seguradelasierra.com - Casa La Piedra
Casa rurale in Segura de la Sierra

Maaltijden: het ontbijt en de hoofdmaaltijd (middageten) vinden gezamenlijk plaats in een restaurant of hotel. In Spanje is het middageten rond twee uur de belangrijkste maaltijd, daarna is het tijd voor de siësta. Je kunt ‘s avonds uit eten gaan of zelf boodschappen doen. Pas erg laat dineren is nu eenmaal de gewoonte in Spanje. Er zijn cafés waar ze snacks serveren, een warme bakker en een kleine supermarkt.

Wandelen: als er deelnemers in de bergen willen wandelen kan een excursie in het natuurreservaat met een gids (tegen toeslag) worden georganiseerd. Je hebt bergschoenen en ev. bergstokken nodig. Het gebied is beeldschoon en mei is een fantastische tijd. Je ziet roofvogels en misschien steenbokken.

Uitzichtpunt in de bergen bij Segura de la Sierra

Voorlopig dagprogramma:

22 mei: aankomst vliegveld Madrid en busreis naar Segura de la Sierra, ca. 3,5 uur rijden door een prachtig landschap. Voor wie wil na aankomst een lichte avondmaaltijd.

23 mei: verkenning van het dorpje onder begeleiding van Karina van der Meer. We bezoeken de Arabische baden uit de 11de eeuw, bekijken het enorme Moorse kasteel van buiten, zien waar de belangrijkste restaurants en cafés zijn, de warme bakker en het supermarktje, de kerk waar vier concerten worden gegeven, de arena voor stierengevechten (al 25 jaar niet meer in gebruik) en diverse uitzichtpunten. De middag is na de maaltijd vrij.

concert Musica en Segura

24 mei: voor wie wil wordt er in de ochtend een wandeling in de bergen georganiseerd, naar het mooie uitzichtpunt Fuenroble. Voor deze wandeling heb je bergschoenen en eventueel wandelstokken nodig. Begeleiding door Karina van der Meer en een lokale bewoner (geen extra kosten). Middagmaal in ons dorp, de (na)middag is vrij. Om 20.00 uur is het eerste concert.

Nederlands Blazers Ensemble | 20:00 | Cooperativa van Orcera.

25 mei: Nederlands Blazers Ensemble (NBE), Wandelconcert | 10:00 | Las Herrerías de Río Madera, Baños Árabes. Voor deze wandeling heb je wandelschoenen nodig en desgewenst een opvouwbaar krukje cq zitstok of matje. Het wandelen zelf duurt ongeveer 1,5 uur. Het concert bestaat uit 4 miniconcerten en duurt een uur. Het is geen zware wandeling en we kunnen een praatje maken met de musici van het NBE. Het middagmaal is in ons dorp.

Michael Olivera & The Cuban Jazz Syndicate | 23:00 | Iglesia de los Jesuitas, Segura de la Sierra.

26 mei: Cantu a Tenore | 11:00 | Kapel van het Kasteel van Segura. Sardijnse herders uit Orgosolo zingen a capella, de gezangen worden van vader op zoon doorgegeven. Zie https://www.youtube.com/watch?v=yAMTsR8CFOM. Het middagmaal is in ons dorp.

Quinteto Enterramiento | 18:30 | Oude begraafplaats van Orcera. Piano met Quartetto di Cremona: Fernando Velázquez _ Quinteto Enterramiento para Cuerdas en Cementerio y Piano Rural: C. Saint-Saëns _ Quinteto para Piano op. 14. We gaan te voet van de begraafplaats naar de Cooperativa waar we in de bar iets kunnen eten.

Carminho | 20:00 | Cooperativa de Orcera: fado liederen door zangeres Carminho. We gaan te voet naar het theater.

Compañía Nacional de Danza | 23:00 |Theater van Orcera. Ballet: Apollo de Balanchine |Love Fear Loss de Ricardo Amarante (met live piano) | Polyphonia de Christopher Wheeldon.

27 mei
Concierto del Amanecer & Desayuno _ Anacronía | 7:30 | La Hueta. Ontbijtconcert (met zeer uitgebreid ontbijt), buiten na zonsopgang. El clásico continuo: La sociedad Bach-Abel:
– Johann Christian Bach
Cuarteto para flauta en do mayor, WB 58 (1776)
Allegro; Rondeau: Grazioso
– Karl Friedrich Abel
Cuarteto para flauta en re mayor, WK 226 (1770)
Allegro non troppo; Un poco vivace
– Juan Oliver Astorga
Trio para dos violines y bajo
Andante; Allegro; Rondó
– Carl Philipp Emanuel Bach
Divertimento en sol mayor, H 642
Allegro; Andante un poco Largo; Rondeau in tempo di Minuetto
– Joseph Haydn
Cuarteto para flauta, op. 5, Divertimento en re mayor, Hob.II: D9 (1767)
Allegro assai; Adagio; Minuetto; Presto

Ramón Ortega & Kit Armstrong| 12:00 | Iglesia de los Jesuitas, Segura de la Sierra. Hobo en piano: – C. Saint-Saëns _ Sonata para oboe y piano Op. 166 
– C. Saint-Saëns _ Fugues Op 161 #1-3 
– P. Haas _ Suite para oboe y piano Op. 17  
– P. Hindemith _ Sonata para oboe y piano
– W. Byrd _ The Bells 
– B. Britten _ Temporal Variations

Voor wie na zo’n ontbijt nog honger heeft: het middagmaal is in ons dorp.

El Rapto en el Serrallo_Orquesta Ciudad de Granada| 20:00 | Cooperativa van Orcera. Opera. Wolfgang Amadeus Mozart _ El rapto en el serrallo . Libretto van Gottlieb Stephanie). We gaan te voet naar het theater.

Israel Fernández & Diego del Morao | 23:00 | Theater van Orcera: slagwerk en zang. Eigen composities.

28 mei
Judith Jáuregui en Moralejos | 10:30 | Moralejos. Piano recital:

– Franz Schubert: 3 Piezas para piano op. póstumo D.946
– Robert Schumann – Clara Schumann: Widmung (Liebeslied)
– Franz Schubert – Franz Liszt: Ständchen (de Schwanengesang, D.957)
– Franz Liszt: Liebestraum, S.541 nº 3
– Johannes Brahms: de las piezas para piano op. 118
                Intermezzo nº 1
                Intermezzo nº 2
                Ballade
– Franz Schubert: Wanderer Fantasie op. 15

Het middagmaal is in ons dorp.

Trío Arbós & Friends |18:00 | Iglesia de los Jesuitas, Segura de la Sierra: – Julián Bautista _ Seconda Sonata Concertata a Quattro, Op. 15. – Ernö Donhanyi _ Sexteto  en do mayor para piano, violín, viola, violonchelo, clarinete y trompa, op. 37​.

NB Als een laat avondconcert buiten het dorp te veel van het goede wordt kun je eerder naar het onderkomen terug met een betaalbare taxi. Uiteraard kun je altijd een concert overslaan.

29 mei: Vertrek in de ochtend naar vliegveld Madrid met bus of taxi.

​Hier vind je meer informatie over Segura de la Sierra. Het dorp staat officieel op de lijst van ‘de mooiste dorpjes van Spanje’. Deze site geeft ook informatie over geschiedenis en de omgeving.

Neem contact op met Karina van der Meer als je belangstelling heeft, een optie wilt nemen of de reis wilt boeken, graag zo spoedig mogelijk i.v.m de opties op de onderkomens. Voor de belangstellenden is een informele bijeenkomst in Leiden georganiseerd op maandag 20 februari om 11.00 uur. T 06 1074 7739.