Kunstreis Emilia Romagna 2022

      Geen reacties op Kunstreis Emilia Romagna 2022
Correggio

Deze reis wordt verplaatst van 2019 naar juni 2022 in verband met de beperkingen door het coronavirus. We bezoeken Ferrara en andere mooie steden en locaties in Emilia-Romagna, in de Povlakte. We waren in 2016 ook al in de Povlakte en bewonderden daar de steden Cremona, Mantova, Bergamo en Brescia. We gaan nu andere steden bezoeken. We strijken neer in een centraal gelegen viersterrenhotel in Ferrara. In deze stad is veel te zien en hier zullen we de meeste tijd doorbrengen. Daarnaast bezoeken we fascinerende steden als Reggio Emilia, Modena, Carpi en Correggio. Er staat in principe een concert op het programma, dit wordt later bekend gemaakt. Uit Emilia-Romagna komen de heerlijkste culinaire producten, zoals Parmaham, balsamico-azijn en de beroemde Parmigiano Reggiano.

NB Bij de kunstreizen wordt er niet tot nauwelijks in de natuur gewandeld. Af en toe is er een facultatieve korte wandeling.

Karina van der Meer begeleidt de reis en Ernest Kurpershoek neemt weer het kunsthistorische gedeelte voor zijn rekening.

Vlucht: rechtstreekse vlucht naar Bologna met de KLM vanaf Schiphol. Vertrek om 14.45 en aankomst in Bologna om 16.35. Terug: vertrek uit Bologna om 17.25 en aankomst op Schiphol om 19.35.

Prijs: € 1750,00 (ongewijzigd). Toeslag eenpersoonskamer: € 175,00. Inbegrepen: vlucht inclusief ruimbagage en transfers vliegveld, overnachtingen met ontbijt in een viersterrenhotel, alle diners in de stad, fooien voor het hotel en de restaurants, entreegelden tot musea en andere bezienswaardigheden, vervoer per bus met chauffeur, excursies o.l.v. drs. Ernest Kurpershoek. Niet inbegrepen: lunches, drank, uitgaven en fooien van persoonlijke aard, eventueel bezoek aan een concert.

Datum: van maandag 6 t/m maandag 13 juni 2022.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Docent en gids: drs. Ernest Kurpershoek.

Minimum aantal deelnemers 12, maximum 22. De reis is volgeboekt.

Meer informatie: Karina van der Meer. Tel. 071-5125 343 of 06 1074 7739.

Voorlopig dagprogramma

Maandag 6 juni: van het vliegveld van Bologna naar het hotel is het ruim een uur rijden. In Ferrara maken we een korte oriënterende stadswandeling. We zien het grote Castello Estense en de kathedraal San Giorgio met zijn prachtige gevel. We dineren in de buurt van ons ****hotel, dat tegenover het kasteel is gelegen. Het hotel beschikt niet over een eetzaal, we kunnen er uiteraard wel uitgebreid ontbijten. We zullen elke avond in de stad dineren.

Ferrara Kathedraal

Dinsdag 7 juni: we bekijken het interieur van de kathedraal en het bijbehorende museum. Casa Romei geeft een goed idee van de vroegere wooncultuur, hier bewonderen we onder meer interessante fresco’s. Na de lunch bezoeken we de Biblioteca Ariostea, waar het manuscript wordt bewaard van de Orlando Furioso van Ludovico Ariosto, en het nonnenklooster van Sant’Antonio in Polisene met een rijkdom aan renaissance fresco’s.

Woensdag 8 juni: vandaag begeven we ons naar Modena, met de prachtige romaanse Dom. Het Palazzo Comunale vormt met de Dom een echt middeleeuws stadscentrum. Na de lunch bezoeken we het Palazzo dei Musei, met de Galleria Estense waar we wereldberoemde portretten van Francesco I d’Este kunnen bewonderen, een van Velàzquez en de andere van Gianlorenzo Bernini. Op de terugweg naar Ferrara bezoeken we als de tijd het toelaat het plaatsje Cento, het geboortedorp van de schilder Guercino. Hier staat de Pinacoteca Il Guercino met tal van zijn kunstwerken.

Palazzo Schifanoia

Donderdag 9 juni: we blijven vandaag in Ferrara en bekijken het Palazzo Schifanoia, waar we de Werken van de maanden kunnen zien, de grootste frescocyclus uit de Renaissance met een seculier thema. In het Palazzo Costabili is een interessant archeologisch museum gevestigd. De rest van de middag is vrij.

Vrijdag 10 juni: we gaan naar Reggio Emilia (daar kunt u de echte Parmigiano Reggiano kopen), om het oude centrum en de romaanse kathedraal te bekijken. Heel bijzonder zijn de drie moderne bruggen en het hogesnelheidsstation van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Op de terugweg bezoeken we de aardige stadjes Carpi en Correggio die niet ver van elkaar liggen. In Carpi is er een enorm plein, de Piazza dei Martiri, afgesloten door de kathedraal. De renaissance-schilder Antonio Allegri, genoemd il Correggio, komt uiteraard uit Correggio.

Reggio Emilia, station van Calatrava

Zaterdag 11 juni: we maken een uitstapje naar een van de vele prachtige buitenverblijven van de familie d’Este, de Delizia del Verginese. Als de goden ons goed gezind zijn bezoeken we een opera of concert in Ferrara. Afhankelijk van de tijd bekijken we ook het Palazzina van Marfisa d’Este en het Museo Riminaldi.

Teatro Ferrara

Zondag 12 juni: in Ferrara bezoeken we de nationale pinacotheek in het Palazzo dei Diamanti, waar we de karakteristieke schilderschool van Ferrara bewonderen. In het Museo d’Arte Moderna e Contemporanea bekijken we hedendaagse kunst. In de middag maken we een facultatieve fietstocht van circa 9 km langs oude stadsmuren die bijna geheel intact zijn gebleven. Hier zien we de zogeheten Addizione Ercolea, een stedenbouwkundige aanleg uit de Renaissance, met pleinen en veel groen.

Maandag 13 juni: misschien hebben we voor de terugvlucht nog tijd om een aantal hoogtepunten in Bologna te bewonderen, zoals de enorme San Petronio en het Palazzo Comunale op de Piazza Grande. In deze culinair vermaarde stad vinden we vast een plekje voor de officieel gedeponeerde tagliatelle al ragù. Hierna hebben we het nooit meer over spaghetti bolognese.

Gids: Reisgids PassePartout Emilia-Romagna | Edicola (9789493160460)

Literatuur: in Emilia-Romagna zagen vele schrijvers het licht. Lees bijvoorbeeld het meesterwerk van Giorgio Bassani, Il giardino dei Finzi-Contini (1962). Het is vertaald in het Nederlands met de titel “De tuin van de Finzi-Contini’s”. Het gaat over Ferrara tijdens de duistere jaren voor de Tweede Wereldoorlog.

Hedendaagse literatuur, voor wie meer van korte verhalen houdt en in het Italiaans kan lezen: Stefano Benni, Il bar sotto il mare. (1987).

Bert Wagendorp, Ferrara (2019). “Ferrara” is het vervolg op de bestseller “Ventoux”. Vijf jaar later zien we de vrienden Bart, Joost, David en André terug, vijftigers inmiddels. Het verhaal speelt in Ferrara, de fietsstad in het noorden van Italië, waar de renaissance nog altijd voelbaar is. Het boek gaat niet over wielrennen zoals je zou denken, in Ferrara gaan de vier op zoek naar nieuw perspectief in hun leven.

Uiteraard: Ernest Kurpershoek, Italiaanse fresco’s. Wat zegt de NRC? “Het enige boek met chronologisch en topografisch overzicht en achtergrondinformatie over fresco’s in Italië, het rijkste kunstland ter wereld. Een kunsthistorische reisgids die leest als een roman”.