Zesdaagse wandeltocht over de Eolische eilanden, met gegarandeerd vertrek

Eolische eilanden

Wandelen over de sprookjesachtige vulkanische eilanden ten noorden van Sicilië, de Eolische eilanden, wie heeft dat niet op zijn verlanglijstje staan?  Deze tocht wordt georganiseerd door de erkende organisatie GET (Gruppo Escursionistico Trekking, aangesloten bij de FIE, de Federazione Italiana Escursionismo), waar Wandelenitalie al 20 jaar mee samenwerkt. NB:  je sluit je aan bij een Italiaanse groep.

Je vliegt bij voorkeur naar Catania, waar je vanaf het vliegveld een shuttle naar Milazzo neemt (circa 50 min.). Daarvandaan vertrekken de veerboten (traghetti) naar de Eolische eilanden. Je krijgt informatie over waar je de groep in Milazzo ontmoet. We overnachten op het grootste eiland Lipari. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, ze zijn allemaal bergachtig en van vulkanische oorsprong. We bezoeken uiteraard ook Stromboli, waar de vulkaan nog zeer actief is. In de avond, als het donker is, gaan we met een vulkaangids een wandeling maken en naar de spectaculaire uitbarstingen kijken. Behalve wandelen gaan we ook varen en zwemmen in het kristalheldere water. Vanaf Lipari gaan we dagelijks per boot naar een van de andere schitterende eilanden. Meer informatie over de eilanden is hier te lezen.

Datum: dinsdag 28 augustus t/m zondag 2 september 2018. Aanbevolen wordt een dag eerder aan te komen en een dag later te vertrekken. Deelname in overleg.

Aantal: Italianen momenteel 15, Nederlanders 2.

Gids: Giancarlo Priante van de GET, in samenwerking met zijn vrouw Maria Pia, die Engels spreekt.

Prijs: € 770,00. Inbegrepen: 5 overnachtingen in appartement met badkamer, ontbijt, lunchpakket, avondeten, begeleiding door Italiaanse wandel- en cultuurgids,  veerboten van eiland naar eiland. Je overnacht in een mini-appartement op het eiland Lipari, met 2 à 3 personen per appartement. Niet inbegrepen: vlucht (bij voorkeur naar Catania), vervoer naar haven van Milazzo, kosten vulkaangids, toegangen tot musea, kerken en opgravingen. Toeslag 1pk: € 125,00.

Eolische eilanden

Eolische eilanden

DAGPROGRAMMA (voorlopig)

Dag 1. Vertrek vanaf Milazzo met de veerboot naar Lipari. In de middag maken we een korte wandeltocht naar Monte Pilato, afhankelijk van de tijd.

Dag 2. Met een boot naar het volgende eiland, Salina, vanaf de pier van Canneto om 8.45 uur. Bezoek aan de puimsteengroeven, de Cave di Pomice. Wandeltocht naar de hoogste top, de Monte Fossa delle Felci. Niveau: zwaar, hoogteverschil +/- 940, tijdsduur 5 uur. In de middag maken we een boottocht rond het eiland Salina en krijgen tijd om te zwemmen. We keren terug naar Lipari met de boot van 18.00 uur.

Uitzicht vanaf Salina

Uitzicht vanaf Salina

Dag 3. We vertrekken weer vanaf de pier van Canneto om 8.45 uur op weg naar het eiland Vulcano (niet werkende vulkaan). We klimmen naar de top en badderen na terugkeer desgewenst in de modderbaden. Men zegt dat het heel gezond is, maar je zwembroek gaat wel erg naar zwavel ruiken. Niveau: licht, hoogteverschil +/- 380, tijdsduur 3 uur. In de middag maken ook rond dit eiland een tocht met de boot en gaan vanaf de mooiste strandjes zwemmen. De sprookjesachtige namen van deze stranden: Piscina di Venere (Venus’ zwembad), Grotta del Cavallo (de grot van het paard) en Gelso (Moerbeiboom). We keren terug met de veerboot naar Lipari.

Dag 4. We vertrekken weer vanaf de pier van Canneto om 8.45 uur op weg naar het eiland Stromboli, met de werkende vulkaan. We bezoeken het kleine paradijselijke eilandje Panarea en gaan daar even zwemmen. In de namiddag gaan we de vulkaan Stromboli op met een erkende vulkaangids. We komen tot de top Sciara del fuoco, waar we een steile helling zien met lava en vulkanische as. Vanaf dit punt kunnen we ook erupties van de vulkaan zien. Als er gevaar dreigt kan deze tocht niet doorgaan, dan is er een alternatief. We klimmen in dat geval tot 400m, waar we uitzicht hebben op een kratermond. We zijn vandaag laat in de avond terug in ons hotel op Lipari, rond halftwaalf. Niveau: zwaar, hoogteverschil +/- 920, tijdsduur 5 uur.

Stromboli

Stromboli

Dag 5. We vertrekken naar het eiland Salina en maken een wandeltocht over het pad Sentiero del Brigantino, moeilijkheidsgraad gemiddeld. We wandelen verder over het pad Semaforo-Monte Porri tot het suggestieve strand van Pollara, waar de film Il Postino werd opgenomen. Niveau: licht. We nemen rond 18 uur de veerboot terug naar Lipari.

Monte Porri

Monte Porri

Dag 6. In de ochtend bezoeken we het noordelijke deel van Lipari, waar puimsteen, oxidiaan en porseleinaarde gevonden worden en je fumaroles kunt zien. Het eiland beschikt ook over een mooi ingericht archeologisch museum, op eigen gelegenheid te bezoeken. In de middag keren we terug naar Milazzo met de veerboot.

De tijdsduur van de wandelingen is bij benadering aangegeven, en inclusief pauzes.

Een verlenging van uw verblijf op Sicilië is uiteraard zeer aan te raden. Behalve wandelen kun je op dit schitterende eiland een keur van kunstschatten, opgravingen en tempels bekijken.

Meer informatie en opgave bij Karina van der Meer. T 071 5125 343 of 06 1074 7739.