Wandeltocht de Eolische eilanden met Italianen 2019

Eolische eilanden

Ook in 2019 zal er een wandelreis met Italianen over de Eolische eilanden plaatsvinden. Een goede conditie en ervaring met bergwandelingen zijn vereist.

Lees de beoordeling van een Nederlandse deelnemer van de reis in 2018:

4-9-18 Wat ’n fantastische ervaring is dit geweest. Om te beginnen met de Italiaanse vriendengroep: ik voelde me gelijk opgenomen in de groep en dat werd door de nadere kennismaking alleen maar sterker. Vooral Alessandra , min of meer de moeder van de groep, gaf me direct een goed gevoel. Ook de kennismaking met E. was allerhartelijkst. We konden het uitstekend samen vinden, en af en toe babbelden we natuurlijk wel eens Nederlands. Ik heb denk ik meer Italiaans geleerd tijdens de trekking dan op de talenschool. Wat zijn die eilanden fantastisch mooi. En Stromboli was natuurlijk de klapper. Ik heb aan alles meegedaan, en hoewel ik *ho sudato sette camicie* (zeven hemden vol gezweet) elke dag weer, was mijn conditie gelukkig toereikend. En dan natuurlijk de goede zorgen, o.a. de picknicks met wijn en ook nog zelf gevonden porcini (eekhoorntjesbrood) van Maria Pia en Giancarlo. Als ik Giancarlo niet altijd kon volgen werd het nog wel een keer uitgelegd door de anderen. Alles was trouwens goed geregeld. De kamer in Lipari was erg mooi. Ook in Milazzo klopte alles. Ik kan niet anders zeggen dan dat het geheel prima verzorgd was. Beslist voor herhaling vatbaar. Hartelijke groeten, Johan

Wandelen over de sprookjesachtige vulkanische eilanden ten noorden van Sicilië, de Eolische eilanden, wie heeft dat niet op zijn verlanglijstje staan?  Deze tocht wordt georganiseerd door de erkende organisatie GET (Gruppo Escursionistico Trekking, aangesloten bij de FIE, de Federazione Italiana Escursionismo), waar Wandelenitalie al 20 jaar mee samenwerkt. NB:  je sluit je aan bij een Italiaanse groep.

Je vliegt bij voorkeur naar Catania, waar je vanaf het vliegveld een shuttle naar Milazzo neemt (circa 50 min.). Daarvandaan vertrekken de veerboten (traghetti of aliscafi) naar de Eolische eilanden. Je krijgt informatie over waar je de groep in Catania of Milazzo ontmoet. We overnachten op het grootste eiland Lipari. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, ze zijn allemaal bergachtig en van vulkanische oorsprong. We bezoeken uiteraard ook Stromboli, waar de vulkaan nog zeer actief is. In de avond, als het donker is, gaan we met een vulkaangids een wandeling maken en naar de spectaculaire uitbarstingen kijken. Behalve wandelen gaan we ook varen en zwemmen in het kristalheldere water. Vanaf Lipari gaan we dagelijks met een privéboot naar een van de andere schitterende eilanden.

Meer informatie over de eilanden is hier te lezen.

Datum: vermoedelijk van zondag 28 augustus t/m 1 september 2019. Aanbevolen wordt een dag eerder aan te komen en een dag later te vertrekken.

Aantal: wordt nader bekend gemaakt.

Gids: Giancarlo Priante van de GET, in samenwerking met zijn vrouw Maria Pia, die Engels spreekt.

Prijs: wordt nader bekend gemaakt. Inbegrepen: overnachtingen in appartement met badkamer, ontbijt, lunchpakket, avondeten, begeleiding door Italiaanse wandel- en cultuurgids,  shuttlevervoer van haven naar hotel, vervoer per boot van eiland naar eiland, veerboten van en naar Milazzo. Je overnacht in een mini-appartement op het eiland Lipari, met 2 à 3 personen per appartement. Niet inbegrepen: drank bij het eten, vlucht (bij voorkeur naar Catania), lokaal vervoer, kosten vulkaangids, toegangen tot musea, kerken en opgravingen. Toeslag 1pk wordt nader bekend gemaakt.

Eolische eilanden

Eolische eilanden

VOORLOPIG DAGPROGRAMMA

Dag 1. Vertrek vanaf Milazzo met de aliscafo naar Lipari. We gaan met een shuttlebusje naar het onderkomen in Canneto, aan de boulevard. We gaan picknicken en er is gelegenheid om te zwemmen. In de middag gaan we met het lokale busvervoer naar het noorden van het eiland en maken we een wandeltocht van circa drie uur, vanaf de termen van Calogero naar de groeven van Caolino.

Dag 2. Met een boot gaan we naar het volgende eiland, Salina, vanaf de pier van Canneto om 8.45 uur.  We maken een wandeltocht naar de hoogste top van de eilandengroep, de Monte Fossa delle Felci. Niveau: gemiddeld tot zwaar, hoogteverschil +630 en 940, tijdsduur ca. 5 uur. In de namiddag maken we een boottocht rond het eiland Salina om grotten te bekijken en krijgen tijd om te zwemmen op het strand van de Barone. We keren terug naar Lipari met de boot en zijn om 18.00 uur weer in Canneto.

Uitzicht vanaf Salina

Uitzicht vanaf Salina

Dag 3. We vertrekken weer vanaf de pier van Canneto om 8.45 uur op weg naar het eiland Vulcano (niet werkende vulkaan). We klimmen naar de top en badderen na terugkeer desgewenst in de modderbaden. Men zegt dat het heel gezond is, maar je zwembroek gaat wel erg naar zwavel ruiken. Niveau: licht, hoogteverschil +/- 380, tijdsduur 3 uur. In de middag maken ook rond dit eiland een tocht met de boot en gaan vanaf de mooiste strandjes zwemmen. De sprookjesachtige namen van deze stranden zijn: Piscina di Venere (Venus’ zwembad), Grotta del Cavallo (de grot van het paard) en Gelso (Moerbeiboom). We keren terug met onze boot naar Lipari.

Dag 4 Desgewenst gaan we eerst zwemmen bij Canneto. We vertrekken om 12.00 uur richting het eiland Stromboli, met de werkende vulkaan. We bezoeken op weg naar het Stromboli het kleine paradijselijke eilandje Panarea en gaan zwemmen bij Calajunco. Om 17.00 uur gaan we de vulkaan Stromboli op onder begeleiding van een erkende vulkaangids, we nemen een picknick mee. We komen tot de top Sciara del fuoco, waar we een steile helling zien met lava en vulkanische as, tot aan de zee. Vanaf dit punt kunnen we ook erupties van de vulkaan zien. Als er gevaar dreigt kan deze tocht niet doorgaan, we klimmen in dat geval tot 400m, waar we uitzicht hebben op de kratermond en de Sciara del fuoco. We zijn vandaag laat in de avond terug in ons hotel op Lipari, rond halftwaalf. Niveau: zwaar, hoogteverschil +/- 920, tijdsduur ca. 5 uur.

Stromboli

Stromboli

Dag 5, We vertrekken om 9.00 uur naar het eiland Salina en maken een wandeltocht over het pad Leni-Monte Porri-Semaforo tot het prachtige strand van Pollara, waar de film Il Postino werd opgenomen. Niveau: gemiddeld, hoogteverschil +310 en -590. Er zijn lichtere alternatieven voor wie wil. In de middag nemen we tijd om te zwemmen en varen rond het eiland. Daarna nemen we de boot terug naar Lipari.

Monte Porri

Monte Porri

Dag 6. We kunnen naar keuze een wandeling van 3 uur maken, niveauverschil +320 en -375 over de Monte Pelato-puimsteengroeven, of een makkelijke wandeling naar het strand van Valle Muria, tijdsduur 1,30 uur, nauwelijks niveauverschil. Het eiland beschikt ook over een mooi ingericht archeologisch museum, op eigen gelegenheid te bezoeken.

Dag 7. Wordt nader bekend gemaakt.

Dag 8. Het ochtendprogramma wordt nader bekend gemaakt. In de middag nemen we de veerboot om terug te gaan naar Milazzo.

De tijdsduur van de wandelingen is bij benadering aangegeven en inclusief pauzes.

Meenemen: stevige hoge bergschoenen, bergstokken, dagrugzak, licht windjack, regencape, vliestrui of -vest, waterflessen, zwemkleding en handdoeken. NB aangezien er steile wandelingen bij zijn en soms lange trappen is het noodzakelijk om hoge bergschoenen mee te nemen om de enkels stevigheid te geven. Gewone wandelschoenen die je in Nederland gebruikt voldoen niet. We bevelen bergstokken aan omdat de ervaring leert dat het afdalen erg belastend is voor de knieën.

Een verlenging van je verblijf op Sicilië is uiteraard aan te raden. Behalve wandelen kun je op dit schitterende eiland een keur van kunstschatten, opgravingen en tempels bekijken.

Meer informatie en opgave bij Karina van der Meer. T 071 5125 343 of 06 1074 7739.