Wandelweek Campanië met Italiaanse groep in augustus

Parlare Camminando: wandelen met Italiaanse groep, wekelijks in augustus.

wandelingnaarstrandjeIn augustus bieden we wandelweken in aansluiting bij Italiaanse groepen. Deze Parlare Camminando (al wandelend praten) weken zijn een leuke manier om je Italiaans op te halen!

Je wandelt in de Apennijnen tot circa 2000 m. van het uitgestrekte Unesco-park Cilento e Vallo di Diano en langs de kust. Dit nationale park ligt in Campanië, circa 200 km ten zuiden van Napels. Je loopt door groene bossen, langs rotspartijen, rivieren en langs de prachtig geaccidenteerde kust met azuurblauwe baaien waar je kunt zwemmen. Er zijn culturele excursies, en je kunt aan canyoning doen (in een wetsuit een rivier afzakken). In de bergen is het altijd koeler dan aan de kust. Je logeert in een landhuis in Cilento op 700 m. De Italiaanse wandelgids kent paden waar je anders niet zou komen.

Deze weken zijn leerzaam voor wie zijn Italiaans op wil halen zonder een taalcursus te volgen, en de gewoontes van dichtbij mee te maken. Je gaat op eigen gelegenheid naar Napels, vervolgens met de trein en de lijnbus naar Padula. Hierover ontvang je informatie. Hier is een fotoalbum en nog een fotoalbum van enthousiaste deelnemers aan Parlare Camminando.

Het weer: de gemiddelde temperatuur in de Apennijnen is in de zomer rond de 26°.

Prijs: € 660,00, exclusief de vlucht. Toeslag eenpersoonskamer € 160,00.

Inbegrepen: wandeltochten o.l.v. een Italiaanse gids, overnachtingen met ontbijt, avondmaaltijden incl. wijn, lunchpakketten en lokaal vervoer per minibus.

Niet inbegrepen: vlucht (hoe eerder je boekt hoe goedkoper), transfer naar onderkomen per OV, toegangen musea e.d., drankjes, ev. huur uitrusting canyoning, ev. boottocht langs de kust (ca. € 15,00) en persoonlijke uitgaven. Toeslag 1pk € 160,00. Prijswijzigingen voorbehouden. Transavia verzorgt rechtstreekse vluchten naar Napels vanaf Schiphol.

De reis is gemakkelijk uit te breiden met bijvoorbeeld:

  • een bezoek aan Napels, Pompeï en Herculaneum,
  • een extra weekje aan de prachtige kust van Cilento,
  • een cursus Italiaans aan de Amalfitaanse kust.
    Meer informatie bij Karina van der Meer. T 071 5125 343 of 06 1074 7739.

wandelen4DAGPROGRAMMA AUGUSTUS

Dag 1: Je komt met het OV (trein en bus) in Padula, waar je bij het busstation wordt opgehaald. Namiddag: toelichting op het programma en het Nationale Park. Avondeten en overnachting in Padula.

Dag 2: Wandeling over de weilanden, door de bossen en langs de puntige rotsen van de Monti Alburni. Tijdsduur circa 4 uur, vanaf een astronomisch observatorium (1060 m) naar de rotspunt Figliolo (het ‘zoontje’ 1290 m), met uitzicht over de hele vallei. Hoogteverschil +230 m, met enig stijgen en dalen. Niveau licht.

Dag 3: Wandeling naar de top van de Monte Cervati (1998 m), langs dolines (grote komvormige putten) en polje’s (waterverdwijnpunten). Het is wat zwaar, maar velen doen deze wandeling voor de helft en blijven op een weiland luieren tot de anderen terug zijn van de top, dan is het geen zware wandeling. Bij helder weer kunnen we Stromboli bij Sicilië zien liggen. Het uitzicht is in ieder geval fantastisch. Tijdsduur ca. 6 uur. Hoogteverschil +670 m en -670 m met stijgen en dalen. Niveau gemiddeld, alleen het eerste half uur is het zwaar langs of over een vrije steile rivierbedding.

Op de terugweg indien gewenst bezoek aan een lokaal worst-, kaas- of likeurbedrijf met proeverij.

Camerota.grotDag 4: We gaan naar de kust en wandelen vanaf de haven van het kleine vissersdorp Marina di Camerota langs Ciolandrea. We bekijken historische torens uit de Saraceense tijd en dalen af naar ons ‘eigen’ strand om te zwemmen. Mooie wandeling over smalle paden met uitzicht op de kust tussen de geurige mediterrane maquis. Picknick op het strand en zwemmen. Tijdsduur circa drie uur, niveau licht, hoogteverschil met enig stijgen en dalen 150 m. We hoeven niet terug te klimmen want we gaan met een boot terug langs de Costa degli Infreschi. We varen langs en door bijzondere grotten.

Dag 5: ’s Ochtends bezoek aan het kolossale kartuizer klooster van Padula uit de 15de eeuw, nu een museum. Ooit werden van hieruit de landerijen bestuurd, in de tweede wereldoorlog werd het als kamp gebruikt. Het klooster behoort tot werelderfgoed van de UNESCO. ’s Middags vrij. Je kunt wandelen door de smalle straatjes en trappen van Padula, dat gesticht werd in de 10de eeuw. Misschien wil je het piepkleine familiemuseum van Joe Petrosino bekijken, de eerste maffiabestrijder van de ‘Zwarte Hand’ in New York, geboren in 1860. Zijn nazaten zijn duidelijk nog steeds erg trots op hem. Als je liever in de natuur wandelt, bieden we verschillende mogelijkheden voor een zelfstandige tocht.

Dag 6: Als het weer het toestaat gaan we canyonen in de rivier de Calore. Met een speciale uitrusting dalen we met de stroom mee de rivier af. Je huurt voor circa € 17,00 een wetsuit, een zwemvest, lichte wandelschoenen en een helmpje. We wandelen eerst een stuk stroomopwaarts en dan trekken we onze wetsuits aan. Dat is een geworstel, maar door het wetsuit krijg je het niet koud. Deze activiteit wordt deskundig begeleid. Tijdsduur circa 4 uur. Een alternatief is een wandeling in de omgeving.

canyoning

Canyoning in een wetsuit

Dag 7: Wandeling naar de doline (waterverdwijnpunt) van Vallivona (1140 m), de bron van de rivier Bussento (900 m), en de Vallone dell’inferno (550 m). In deze omgeving verbazen we ons over de steile wanden, de bijzondere plantengroei, de vele kikkervisjes en de waterval. Tijdsduur 5 à 6 uur. Hoogteverschil circa +700 m en -700 m. Niveau zwaar, met stijgen en dalen. Het is ook mogelijk alleen het eerste deel van de tocht te maken, dan is het niveau licht.

Dag 8: Je wordt naar een busstation gebracht voor je terugtocht per bus en trein naar het vliegveld van Napels.

NB: De volgorde en inhoud van de dagactiviteiten kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn, afhankelijk van het weer en andere omstandigheden. Misschien wordt er een keer een ‘lamparata’ georganiseerd. Hierbij ga je ’s avonds aan boord van een vissersboot en na het verorberen van de visjes overnacht je daarna op het strand in een tent. Uiteraard wordt alles verzorgd. De aangegeven tijdsduur is inclusief pauzes.