Wandelweek Basilicata met Italiaanse groep

Zondag 28 mei t/m zondag 4 juni 2017

Pino loricato

Eeuwenoude pijnboom

Deze bijzondere trektocht met Italianen gaat dwars door het zuiden van de laars, door de provincie Basilicata. Dit is een prachtige omgeving voor wie al wandelend zijn Italiaans wil ophalen. De groep vertrekt vanaf Salerno met een minibus en rijdt naar Matera met de benedenstad Sassi, letterlijk ‘stenen’. Dit zijn grotwoningen. In de jaren vijftig werden de grotten ontruimd, twaalf jaar geleden woonde er (bijna) niemand meer. Sassi is nu in het kader van UNESCO-werelderfgoed geheel gerestaureerd, er zijn weer woningen en zelfs hotels en restaurants. In grotkerken zien we mooi bewaard gebleven vroegchristelijke fresco’s.

Basilicata Pollino

Pollino

De tweede dag gaan we ’s avonds met een busje naar het Parco Nazionale del Pollino, een ongerept berggebied waar de zogeheten pini loricati staan, kromgegroeide pijnbomen (Pinus heldreichii) die wel 800 jaar oud kunnen zijn. We logeren in het leuke bergdorpje Viggianello op 500m hoogte.

De vijfde dag verplaatsen we ons naar Maratea aan de Tyrreense zee. Maratea is een wereldberoemd oud stadje, het wordt de Parel van de Tyrreense zee genoemd en de stad met de 44 kerken. Hier is de kust schitterend geaccidenteerd. We kunnen zwemmen in de azuurblauwe zee. In Maratea staat een gigantisch beeld van Christus de Verlosser, gemodelleerd naar het gelijknamige beeld in Rio de Janeiro.

Sassi di Matera

Sassi di Matera

Vlucht: Retour Napels of heen naar Bari en terug vanaf Napels (er zijn rechtstreekse vluchten met Transavia vanaf Schiphol).

Prijs: € 780,00 (excl. vlucht en ev. toeslag lokaal vervoer per minibus of auto). Toeslag 1pk: € 160,00

Deelnemers: het betreft een groep Italianen, waar u bij kunt aansluiten. Een bijzondere wandelreis waarbij u dagelijks uw Italiaans in de praktijk brengt!

Inbegrepen: zeven overnachtingen in tweepersoonskamers in hotels of agriturismi (landhuizen), met eigen badkamer. Ontbijt, picknick, diner met lokale producten incl. mineraalwater, wijn en een likeurtje. Toeristenbelasting. Begeleiding door een Italiaanse wandel- en cultuurgids.

Niet inbegrepen: toeslag 1pk, vluchten, transfer van en naar de vliegvelden, toeslag lokaal vervoer, verzekeringen. Toegangen tot musea, opgravingen en dergelijke, boottocht (circa € 20,00). Drankjes, fooien en persoonlijke uitgaven.

De reis is gemakkelijk uit te breiden met bijvoorbeeld:

  • een bezoek aan Napels of aan Bari (met de indrukwekkende middeleeuwse basiliek waar ‘onze eigen’ St. Nicolaas ligt)
  • een extra weekje aan de prachtige kust van Cilento
  • een cursus Italiaans

Meer informatie en opgave bij Karina van der Meer. T 071 5125 343 of 06 1074 7739.

Dagprogramma

Dag 1: Aankomst vliegveld Napels, met de trein naar Salerno en vandaar met de groep met een minibus naar Matera. Toelichting op het programma. Na het avondeten maken we een avondwandeling door de steegjes van het historische centrum van Sassi di Matera.

Dag 2: Sassi di Matera. Ochtend: bezoek aan Sassi di Matera.Middag: lunch en bezoek aan het archeologische gebied van de rotskerken. Transfer naar het prachtige bergdorpje Viggianello in het Parco Nazionale del Pollino.

Dag 3 : Parco del Pollino. Ochtend: wandeltocht naar het Giardino degli Dei, waar we de oeroude pijnbomen kunnen zien, de ‘pini loricati’. Tijdsduur: 6 uur – niveau gemiddeld – niveauverschil +476 m. – hoogtes 1537-2013 m. Avond: bezoek aan het historische centrum van Viggianello.

 Dag 4: We maken een prachtige wandeling door het Parco Nazionale de Pollino. Er zijn twee mogelijkheden: Gemiddeld tot zwaar niveau. Ochtend: wandeltocht Colle Impiso-Colle Gaudolino-Monte Pollino-Piano del Pollino-Colle Impiso – Tijdsduur: 6,30 uur – niveau gemiddeld tot zwaar – niveauverschil 698 m. met stijgen en dalen – hoogtes 1550-2248

Licht niveau. Ochtend wandeltocht: Colle Impiso-Colle Gaudolino-Colle Impiso. Tijdsduur: 3,00 uur – niveau licht – niveauverschil 121 m. – hoogtes 1550-1671. Middag: korte wandeling: Piano Ruggio-Vallone del Malvento. Tijdsduur: 2,00 uur – niveau licht – niveauverschil gering – hoogtes 1530-1560.

 Dag 5: Er zijn twee mogelijkheden: zeer licht niveau. Ochtend: korte wandeling naar de bron van de rivier Mercure, transfer naar Papasidero, bezoek aan de Grotta del Romito (de grot van de heremiet).

Licht niveau. Ochtend: korte wandeling naar de bron van de rivier Mercure,  transfer naar de westkust, wandeltocht langs het kustpad Apprezzami l’asino (Geef mij maar een ezel) vanaf de haven van Sapri naar Acquafredda di Maratea. Tijdsduur: 2,30-3 uur – niveau licht – niveauverschil gering.

Middag voor beide niveaus: Transfer naar de Golfo di Policastro aan de westkust, picknick en desgewenst zwemmen in de zee vanaf de rotsen bij Vallone di Mezzanotte. Namiddag: transfer naar Maratea, het hotel ligt in het centrum. Avondwandeling door het historische centrum van Maratea met zijn 44 kerken.

Dag 6: Kust van Maratea. Ochtend: wandeltocht: Passo Colla-Acqua Fredda di Maratea. Tijdsduur: 4-4,30 uur – niveau licht tot gemiddeld – niveauverschil +160, -790 (hoogtes 630-790-0). Middag: naar het strand Dragone di Acquafredda di Maratea en desgewenst zwemmen in de zee. Avond: diner op het terras van het hotel met volksmuziek uit Lucanië.

Dag 7: ochtend: wandeltocht over het pad van Fede di S. Biagio tot het gigantische beeld van Christus de Redder. Tijdsduur: 1,45 uur – niveau licht – niveauverschil + 300. Middag: picknick en boottocht langs de kust van Maratea met een stop op het zogeheten zwarte strand, desgewenst zwemmen in de zee. Avond: je leert traditionele dansen op volksmuziek, zoals de tarantella en de pizzica.

 Dag 8: vertrek vanaf het treinstation van Sapri. De reis duurt circa twee uur naar het Centraal Station Napels. Vanaf daar is het ongeveer een kwartier met de zogeheten Alibus naar de luchthaven.

 NB: De volgorde en inhoud van de activiteiten kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn, afhankelijk van het weer en andere omstandigheden. De aangegeven tijdsduur is inclusief pauzes.