Wandelweek Basilicata met Italianen 2019

Basilicata

Basilicata

Een week eind mei-begin juni 2019 met Italianen door het antieke Lucanië (Basilicata), van Matera in het oosten tot Maratea in het westen, dwars door het Nationale Park Pollino

Lees de beoordeling van een Nederlandse deelneemster over de reis in 2018:

Ik heb enorm genoten van de hele reis en reisgenoten! Alles was tot in de puntjes verzorgd door Giancarlo, echt heel goed en punctueel (en dat voor een zuidelijke Italiaan ;-). De groep uit Bergamo bleken allen lieve leuke en behulpzame mensen, we hebben veel gelachen en natuurlijk mailadressen uitgewisseld, wie weet…. Ook met de Nederlandse dames heb ik het prima kunnen vinden, al met al heb ik veel meegemaakt, heerlijk gegeten, mooie natuur en stadjes gezien. Dank voor al je bemoeienissen en geregel met Giancarlo, echt een supervakantie en voor herhaling vatbaar!

Deze bijzondere trektocht samen met Italianen gaat dwars door het zuiden van de laars, door de provincie Basilicata. We beginnen bij Matera met de benedenstad Sassi, letterlijk ‘stenen’. Dit zijn grotwoningen. In de jaren vijftig werden de grotten ontruimd, twaalf jaar geleden woonde er (bijna) niemand meer. Sassi is nu in het kader van UNESCO werelderfgoed geheel gerestaureerd, er zijn weer woningen en zelfs luxe hotels en restaurants. In grotkerken zien we goed bewaard gebleven vroegchristelijke fresco’s. Deze trektocht wordt georganiseerd door de erkende organisatie GET (Gruppo Escursionistico Trekking, aangesloten bij de FIE, de Federazione Italiana Escursionismo), waar Wandelenitalie al 20 jaar mee samenwerkt. Meer informatie over de streek is te lezen op Lucanië.

Pino loricato

Eeuwenoude pijnboom in Parco del Pollino

Datum: zondag 3 t/m zondag 10 juni 2018 en zaterdag 22 t/m zaterdag 29 september, met gegarandeerd vertrek. Aantal deelnemers september: 18 Italianen en 3 Nederlandse dames. De reis is volgeboekt.

Gids: Giancarlo Priante van de GET.

Prijs: wordt nader bekend gemaakt. Inbegrepen: zeven overnachtingen in hotel met badkamer, ontbijt, lunchpakket, avondeten incl. huiswijn, mineraalwater en een likeurtje, begeleiding door Italiaanse wandel- en cultuurgids, muziekavonden met volksdansen, transfers met bagagevervoer.

Niet inbegrepen: vlucht, lokaal eigen vervoer, toegangen tot musea, kerken en opgravingen, toeristenbelasting (alleen in Matera en Maratea, ca € 1,5 p.n.), boottocht (ca. € 15,00). Toeslag 1pk: wordt nader bekend gemaakt.

Vlucht: het beste kun je heen naar Bari vliegen en terug vanaf Napels, bijvoorbeeld vanaf Schiphol, met Transavia. Vanaf Bari kun je met de bus naar Matera. Terug ga je vanaf Sapri met de trein naar Napels.

Meenemen: stevige hoge bergschoenen, bergstokken, dagrugzak, licht windjack, regencape, vliestrui of -vest, waterflessen, zwemkleding en handdoeken. NB aangezien er steile wandelingen bij zijn en soms lange trappen is het noodzakelijk om hoge bergschoenen mee te nemen om de enkels stevigheid te geven. Gewone wandelschoenen die je in Nederland gebruikt voldoen niet. We bevelen bergstokken aan omdat de ervaring leert dat het afdalen erg belastend is voor de knieën.

De aangegeven wandeluren zijn inclusief pauzes.

VOORLOPIG DAGPROGRAMMA

Dag 1 – Matera

Aankomst in Matera in de middag. De groep wordt in een mooi hotel in de “Sassi di Matera” ondergebracht. We dineren in het historische centrum. Na het avondeten maken we een avondwandeling door de suggestieve steegjes van het centrum van Matera.

Sassi di Matera

Sassi di Matera

Dag 2 – De Sassi di Matera

Ochtend: bezoek aan Sassi di Matera. Middag: bezoek aan het archeologische gebied van de rotskerken. Transfer naar het prachtige bergdorpje Viggianello in het Parco Nazionale del Pollino.

Dag  3 – Nationale Park Pollino

Ochtend: wandeltocht naar het Giardino degli Dei (de Godentuin), waar we de oeroude pijnbomen kunnen zien, de ‘pini loricati’. Tijdsduur: 6 uur – niveau gemiddeld – niveauverschil +476 m. – hoogtes 1537-2013 m. Onderweg picknicken we onder de oude pijnbomen. Avond: bezoek aan het historische centrum van Viggianello.

Dag 4 – Nationale Park Pollino

We maken een prachtige wandeling door het beroemde Parco Nazionale del Pollino. Er zijn twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen: 1:  gemiddeld niveau. Ochtend: wandeltocht: Colle Impiso-Colle Gaudolino-Monte Pollino-Piano del Pollino-Colle Impiso – Tijdsduur: 6,30 uur – niveau gemiddeld tot zwaar – niveauverschil 698 m. met stijgen en dalen – hoogtes 1550m-2248m.

2: licht niveau. Ochtend: wandeltocht Colle Impiso-Colle Gaudolino-Colle Impiso. Tijdsduur: 3 uur – niveau licht – niveauverschil 121 m. – hoogtes 1550m-1671m. Middag: korte wandeling Piano Ruggio-Vallone del Malvento. Tijdsduur: 2 uur – niveau licht – niveauverschil gering – hoogtes 1530m-1560m. Avond: dans- en muziekavond.

Parco del Pollino

Parco del Pollino

Dag 5

Ochtend: bezoek aan de bron van de rivier Mercure e het spookdorp Laino Castello.  Veel dorpen in deze streek zijn verlaten, sommige zijn tot een soort museum gemaakt. Middag: korte wandeltocht naar de bergkloof van de rivier Lao e bezoek aan de Grotta del Romito (de grot van de heremiet) bij Papasidero, met oeroude grottekeningen. Transfer naar Maratea, het hotel ligt in het centrum. Avondwandeling door het suggestieve historische centrum van Maratea.

Dag 6 – Costa di Maratea

Er zijn twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen: 1: Ochtend wandeltocht Passo Colla-Acqua Fredda di Maratea. Tijdsduur: 4-4,30 uur – moeilijkheidsgraad licht/gemiddeld – hoogteverschil +160, -790  (hoogtes 630-790m.) Middag: strand van de Dragone (draak) van Acquafredda di Maratea, desgewenst zwemmen in de blauwe zee. Avond: korte panoramische wandeling in de schemering.

Costa Maratea

De kust bij Maratea

2: Ochtend: wandeltocht langs het pad met panoramisch uitzicht Maratea-Spiaggia Nera-Vranne (in 2016 gekozen als mooiste strand van Italië). Tijdsduur: 3 uur- moeilijkheidsgraad: licht – hoogteverschil -350 m. Middag: bezoek aan la Spiaggia nera (het zwarte strand), desgewenst zwemmen in de blauwe zee. Avond: korte panoramische avondwandeling.

Dag 7

Ochtend: wandeltocht over het pad van Fede di S. Biagio tot het gigantische beeld van Christus de Redder (op model van het beeld in Rio de Janeiro) en de haven. Tijdsduur: 4 uur – moeilijkheidsgraad licht – hoogteverschil +300, – 650. Middag: picknick en boottocht langs de kust van Maratea met een korte stop bij het Canale di Mezzanotte, desgewenst zwemmen in de zee. Avond: wie wil kan traditionele dansen op volksmuziek leren, zoals de tarantella en de verleidingsdans de pizzica.

il-cristo-redentore

Christus de Redder

Dag 8

Als de tijd het toelaat: korte wandeltocht langs het smalle kustpad Apprezzami l’asino (Bepaal de waarde van de ezel) vanaf de haven van Sapri naar Acquafredda di Maratea.  Tijdsduur: 2,30-3 uur – moeilijkheidsgraad licht – hoogteverschil nauwelijks. De legende gaat dat het pad zo smal is dat er geen twee ezels tegelijk konden lopen. De ezel met de minste waarde moest dan maar de afgrond in.

Vertrek vanaf het treinstation van Sapri. De reis duurt circa twee uur naar het Centraal Station Napels. Vanaf daar is het een kwartier met de zogeheten Alibus naar de luchthaven. Natuurlijk kun je het verblijf verlengen met een bezoek aan de prachtige stad Napels, of wat langer aan de kust vertoeven.

NB: De volgorde en inhoud van de dagactiviteiten kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn, afhankelijk van het weer en andere omstandigheden. De aangegeven tijdsduur is inclusief pauzes. In principe verblijven we 1 nacht in Matera, 3 nachten in het nationale Park van Pollino, 3 nachten in Maratea aan de kust. De avondmaaltijden worden met typisch lokale gerechten bereid.

Meer informatie en opgave bij Karina van der Meer. T 071 5125 343 of 06 1074 7739.