Kunstreis Triëst en omgeving juni 2018, met gegarandeerd vertrek

NB Bij de kunstreizen wordt er niet tot nauwelijks in de natuur gewandeld. Af en toe is er een facultatieve korte wandeling.

Piazza_Unità_(Trieste)1

Triëst, Piazza Unità

Het noordoosten van Italië, Friuli-Venezia Giulia, is altijd het snijpunt van culturen geweest. Hier hebben Kelten, Romeinen, Longobarden en later de Venetianen en Habsburgers hun sporen achtergelaten. In Udine bijvoorbeeld, bevindt zich een ondergrondse ruimte, een ipogeo, die als Keltische begraafplaats heeft gefungeerd; in Cividale bevinden zich de belangrijkste monumenten die van de Longobardische cultuur zijn overgebleven, waaronder een paleiskapel. En Triëst heeft nog steeds een unieke, deels Venetiaanse en deels Oostenrijkse sfeer. De stad was de voornaamste havenstad van het Habsburgse rijk en behoort pas sinds de Tweede Wereldoorlog tot Italië.
In Gorizia kunnen we nog ervaren dat het IJzeren Gordijn dwars door de plaats liep en we gaan daarvandaan een uitstapje naar Slovenië maken.
Karina van der Meer begeleidt de reis en Ernest Kurpershoek neemt weer het kunsthistorische gedeelte voor zijn rekening.

Vlucht: rechtstreeks vanaf Rotterdam Airport naar Venetië met Transavia. Heenvlucht 12.15-13.55 en terugvlucht 15.40-17.25 uur. Betaalbaar parkeren bij Rotterdam Airport is mogelijk als u lang van tevoren via internet een parkeerplaats reserveert.

Prijs: € 1750,00. Inbegrepen: vlucht inclusief ruimbagage (15 kg), transfers vliegveld, overnachtingen met ontbijt in uitstekende hotels, alle diners, boottocht, entreegelden tot musea, tuinen en opgravingen, vervoer per minibus met chauffeur, excursies o.l.v. drs. Ernest Kurpershoek en een bezoek aan de opera La Traviata. Niet inbegrepen: lunches, drank, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 195,00. Indien u alleen cabinebagage meeneemt ontvangt u € 30,00 korting. Indien u niet mee wilt naar de opera ontvangt u € 70,00 korting.

Datum: van zondag 17 t/m zondag 24 juni 2018.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Docent en gids: drs. Ernest Kurpershoek.

Minimum aantal deelnemers 10, maximum 22. Momenteel is het aantal 13. De reis gaat door, u kunt zich nog opgeven.

Meer informatie: Karina van der Meer. Tel. 071-5125 343 of 06 1074 7739.

Voorlopig dagprogramma

Dag 1 Aankomst op het vliegveld van Venetië en transfer naar Gorizia. Wandeling door het centrum en rond het kasteel. We logeren in een rustig viersterren hotel aan de voet van het kasteel. Gorizia is gunstig gelegen voor onze uitstapjes van de komende dagen. Op een van de avonden wandelen we in 10 minuten naar Slovenië om in een ‘Spageterija in Picerija’ (Spaghetteria e Pizzeria) te gaan dineren.

Dag 2 We gaan naar Udine, waarvan het historisch centrum een San Marcoplein in het klein is. In het bisschoppelijke paleis bevindt zich de vroegste frescocyclus van de grote frescoschilder Tiepolo die ook elders in de stad sporen heeft nagelaten, zoals in de indrukwekkende Dom en een ernaast gelegen oratorium. Tot de andere bezienswaardigheden in Udine behoort onder andere het castello met een van de oudste bewaard gebleven raadzalen van Europa, il Salone del Parlamento. We gaan koffie drinken op een van de terrasjes van het gezellige plein Piazza Matteotti.

220px-Udine_aquileia2

Aquileia, Romeinse opgravingen

Dag 3 We bezoeken Aquileia, eens een grote Romeinse havenstad waarvan nog vele restanten bewaard zijn gebleven en verwerkt zijn in een van de indrukwekkendste kerken uit de vroegchristelijke tijd, de Basilica di Santa Maria Assunta. De vloermozaïeken zijn zeer goed bewaard gebleven. In de middag gaan we naar Grado, waar we een boottocht langs de vele eilanden in de lagune gaan maken. Liefhebbers kunnen gaan zwemmen aan een van de stranden van Grado.

Sant’Andrea in Griis in Bicinicco

 Dag 4  Vandaag staan diverse historische plaatsen op het programma, Cividale del Friuli, de stad der Longobarden, met een 8ste-eeuwse paleiskapel en Longobardische kunstwerken die in het museum zijn te bewonderen. Palmanova is een gaaf bewaard gebleven Venetiaanse vestingstad die volgens de renaissance principes van de ideale vestingstad  een stervormige plattegrond heeft gekregen. In Bicinicco staat de geheel met fresco’s beschilderde Sant’Andrea a Griis. In de namiddag verhuizen we naar een prettig hotel in Triëst, midden in de stad, maar toch rustig gelegen.

Met James Joyce in Triëst

Karina van der Meer met James Joyce in Triëst

Dag 5, 6 en 7 We hebben drie dagen om Triëst goed te bekijken. Er is ook heel veel te zien: grote pleinen, de boulevard langs de zeehaven, het kasteel en de Dom van San Giusto bovenop een heuvel, de synagoge, de Grieks-orthodoxe kerk San Spiridione en als klap op de vuurpijl een grote verzameling tekeningen van Tiepolo in het museo Sartorio. We maken een literaire wandeling in het voetspoor van grote schrijvers die hier hebben gewoond, James Joyce en zijn leerling Italo Svevo. Zaterdagmiddag  gaan we naar de opera La Traviata van Verdi in het prachtige Teatro Verdi. Er zijn talloze historische cafés, zoals Caffé San Marco, waar we van de echte Illy koffie gaan genieten, want Francesco Illy kwam uit Triëst en heeft met zijn uitvindingen de basis gelegd voor de huidige espressomachines. Illycaffè werd in 1933 door hem opgericht.

Triëst, Teatro Verdi (2) klein

Triëst,Teatro Verdi

 Dag 8 Bezoek aan het schitterende kasteel van Duino, waar Palladio een bijzondere wenteltrap heeft ontworpen, en Rilke heeft vertoefd. Als de tijd het toelaat maken we nog een wandeling over de Passeggiata di Rilke, een pad hoog boven de rotsen, met uitzicht over de baai van Triëst. Vertrek in de middag.

Gidsen: Norma Baake, Friuli en de parels van Triëst en Udine, Edicola Publishing, 2015; Friuli Venezia Giulia, Guide Verdi d’Italia, Touring Club Italiano, 2017.

De volgorde en inhoud van de dagactiviteiten kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn, afhankelijk van openingstijden en andere omstandigheden.

Heeft u belangstelling voor deze reis o.l.v. kunsthistoricus Ernest Kurpershoek? Laat het weten door een mail te sturen aan karina.vandermeer@hotmail.com.