Kunstreis Triëst en omgeving juni 2018

Deze reis is geweest.

NB Bij de kunstreizen wordt er niet tot nauwelijks in de natuur gewandeld. Af en toe is er een facultatieve korte wandeling.

Piazza_Unità_(Trieste)1

Triëst, Piazza Unità

Het noordoosten van Italië, Friuli-Venezia Giulia, is altijd het snijpunt van culturen geweest. Hier hebben Kelten, Romeinen, Longobarden en later de Venetianen en Habsburgers hun sporen achtergelaten. In Udine bijvoorbeeld, bevindt zich een ondergrondse ruimte, een ipogeo, die als Keltische begraafplaats heeft gefungeerd; in Cividale bevinden zich de belangrijkste monumenten die van de Longobardische cultuur zijn overgebleven, waaronder een paleiskapel. En Triëst heeft nog steeds een unieke, deels Venetiaanse en deels Oostenrijkse sfeer. De stad was de voornaamste havenstad van het Habsburgse rijk en behoort pas sinds de Tweede Wereldoorlog tot Italië. In Triëst zijn er talloze historische cafés, zoals Caffé San Marco, waar we van de echte Illy koffie gaan genieten, want Francesco Illy kwam uit Triëst en heeft met zijn uitvindingen de basis gelegd voor de huidige espressomachines. Illycaffè werd in 1933 door hem opgericht.
In Gorizia kunnen we nog ervaren dat het IJzeren Gordijn dwars door de plaats liep en we gaan daarvandaan een uitstapje naar Slovenië maken. Karina van der Meer begeleidt de reis en Ernest Kurpershoek neemt weer het kunsthistorische gedeelte voor zijn rekening.

Vlucht: rechtstreeks vanaf Rotterdam Airport naar Venetië met Transavia. Heenvlucht 12.15-13.55 en terugvlucht 15.40-17.25 uur. Betaalbaar parkeren is mogelijk als u ruim van tevoren via internet een parkeerplaats reserveert.

Prijs: € 1750,00. Inbegrepen: vlucht inclusief ruimbagage (15 kg), transfers vliegveld, overnachtingen met ontbijt in uitstekende hotels, alle diners, boottocht, entreegelden tot musea, tuinen en opgravingen, vervoer per minibus met chauffeur, excursies o.l.v. drs. Ernest Kurpershoek en een bezoek aan de opera La Traviata. Niet inbegrepen: lunches, drank, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 195,00.

Datum: van zondag 17 t/m zondag 24 juni 2018. Deze reis is geweest.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Docent en gids: drs. Ernest Kurpershoek.

Minimum aantal deelnemers 10, maximum 22. Momenteel is het aantal 13. Neemt u contact op met Karina van der Meer als u belangstelling heeft voor dergelijke kunstreizen met Ernest Kurpershoek in de toekomst, zoals naar Abruzzo in 2019.

Meer informatie: Karina van der Meer. Tel. 071-5125 343 of 06 1074 7739.

Dagprogramma

Dag 1 Aankomst op het vliegveld van Venetië en transfer naar Gorizia. Wandeling door het centrum en rond het kasteel. We logeren in een rustig viersterren hotel aan de voet van het kasteel. Gorizia is gunstig gelegen voor onze uitstapjes van de komende dagen. We dineren in een gezellig restaurant aan de overkant van het hotel. Bij mooi weer kan dat buiten.

Dag 2 We gaan naar Udine, waarvan het historisch centrum een San Marcoplein in het klein is. In het bisschoppelijke paleis bevindt zich de vroegste frescocyclus van de grote frescoschilder Tiepolo die ook elders in de stad sporen heeft nagelaten, zoals in de indrukwekkende Dom en een ernaast gelegen oratorium. We bekijken het Museo diocesiano en de Galleria del Tiepolo. We gaan lunchen op een van de terrasjes van het gezellige plein Piazza Matteotti. Terug in Gorizia gaan we weer genieten van de lokale specialiteiten in het restaurant aan de overkant van ons hotel.

220px-Udine_aquileia2

Aquileia, Romeinse opgravingen

Dag 3 We bezoeken Aquileia, eens een grote Romeinse havenstad waarvan nog vele restanten bewaard zijn gebleven en verwerkt zijn in een van de indrukwekkendste kerken uit de vroegchristelijke tijd, de Basilica di Santa Maria Assunta. De vloermozaïeken zijn zeer goed bewaard gebleven. Als de tijd het toelaat gaan we naar het archeologisch museum of naar het paleochristelijk museum. In de middag gaan we naar Grado, waar de Basilica Sant’Eufemia zeer de moeite waard is. Om 15.30 worden we in de haven verwacht voor een boottocht van twee uur langs de vele eilanden in de lagune. Liefhebbers kunnen gaan zwemmen aan een van de stranden van Grado, of misschien vanuit de boot. Handdoekje mee! We dineren in Slovenië, op 10 minuten lopen vanaf ons hotel in Gorizia in een ‘Spageterija in Picerija’ (Spaghetteria e Pizzeria).

Sant’Andrea in Griis in Bicinicco

 Dag 4  Vandaag staan diverse historische plaatsen op het programma, Cividale del Friuli, de stad der Longobarden, met een 8ste-eeuwse paleiskapel en Longobardische kunstwerken die in het museum zijn te bewonderen. Palmanova is een gaaf bewaard gebleven Venetiaanse vestingstad die volgens de renaissance principes van de ideale vestingstad  een stervormige plattegrond heeft gekregen. In Bicinicco staat de geheel met fresco’s beschilderde Sant’Andrea a Griis. In de namiddag verhuizen we naar een klein hotel in Triëst, midden in de stad, maar toch rustig gelegen aan het Canal Grande (een heel kort kanaal). We maken een kleine wandeling naar het belangrijkste plein van de stad, de Piazza dell’Unità. We dineren in het hotel.

Met James Joyce in Triëst

Karina van der Meer met James Joyce in Triëst bij het Canal Grande

Dag 5 We bezoeken de Grieks-orthodoxe kerk San Spiridione, bekijken wat nauwkeuriger de vele palazzi op het Piazza dell’Unità en het Beursplein en wandelen langs de boulevard waar de pier Molo Audace zich bevindt. Vanaf deze pier kun je bij helder weer in de verte de Alpen zien liggen. We bezoeken het Civico Museo Teatrale Carlo Schmidl, met een rijke verzameling aan oude muziekinstrumenten en theaterattributen, en de Synagoge, waar het beroemde literaire café San Marco om de hoek ligt. We dineren in de stad.

Dag 6 We beklimmen de heuvel Monte San Giusto (wie slecht ter been is kan met de bus, of een taxi), waar we de Dom San Giusto uitgebreid gaan bekijken. Al afdalend komen we vanzelf langs het Teatro romano.  We maken een literaire wandeling in het voetspoor van grote schrijvers die hier hebben gewoond, James Joyce en zijn leerling Italo Svevo, en Umberto Saba, waar bronzen beelden van te vinden zijn. De middag is vrij. Tip: neem de veerboot naar Muggia. Elk uur gaat er een veerboot bij de Molo Bersaglieri, vlakbij bij een groot bord van de Stazione marittima. Duur 30 minuten, tijdens de tocht heeft u een mooi uitzicht op de haven en Muggia is alleszins de moeite waard, vooral Muggia Vecchia waar nog middeleeuwse kerkjes met fresco’s te vinden zijn. We dineren in de stad. Ze hebben vast wel lekkere visgerechten in deze havenstad.

Dag 7 We bekijken een grote verzameling tekeningen van Tiepolo in het museo Sartorio. Er is een aantal kerken de moeite waard: de barokke Santa Maggiore, San Nicolò dei Greci en de oudste kerk, de San Silvestro. Om 16.00 uur gaan we naar de opera La Traviata van Verdi in het prachtige Teatro Verdi van eind 18de eeuw. We dineren na afloop in de stad met een Friulaans wijntje om weer bij te komen van deze tragische opera.

Triëst, Teatro Verdi (2) klein

Triëst,Teatro Verdi

Dag 8 We bezoeken het schitterende kasteel van Duino, waar Palladio een bijzondere wenteltrap heeft ontworpen, en Rilke lange tijd heeft vertoefd. Als de tijd het toelaat maken we nog een wandeling over de Passeggiata di Rilke, een pad hoog boven de rotsen, met uitzicht over de baai van Triëst. Vertrek in de middag.

Gidsen: Norma Baake, Friuli en de parels van Triëst en Udine, Edicola Publishing, 2015; Friuli Venezia Giulia, Guide Verdi d’Italia, Touring Club Italiano, 2017.

Literatuur: Senilità, (Een man wordt ouder) is de tweede van de drie grote romans van Italo Svevo (pseudoniem van Ettore Schmitz, Triëst 1861-1928) en had bij verschijnen in 1898 weinig succes.  Pas in 1923, aangemoedigd door Joyce, schreef Svevo weer een roman, La coscienza di Zeno (Bekentenissen van Zeno). Senilità speelt zich af in Triëst en beschrijft de ups en downs in de relatie tussen Emilio, een vrijgezel, en een jong, mooi en lichtzinnig meisje, Angiolina, dat het met de zeden en de trouw niet zo nauw neemt. De grote kracht van het verhaal ligt, zoals steeds bij Svevo, in zijn psychologische beschrijvingen.

De volgorde en inhoud van de dagactiviteiten kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn, afhankelijk van openingstijden en andere omstandigheden.

Heeft u belangstelling voor deze reis of toekomstige reizen o.l.v. kunsthistoricus Ernest Kurpershoek? Laat het weten door een mail te sturen aan karina.vandermeer@hotmail.com.