Kunstreis Emilia Romagna 2020

Correggio

We bezoeken dit jaar Ferrara en andere mooie steden en locaties in Emilia-Romagna, in de Povlakte. We waren in 2016 ook al in de Povlakte en bewonderden daar de steden Cremona, Mantova, Bergamo en Brescia. Uit Emilia-Romagna komen de heerlijkste culinaire producten, zoals Parmaham, balsamico-azijn en de beroemde Parmigiano Reggiano. We strijken neer in een centraal gelegen viersterren hotel in Ferrara. In deze stad is veel te zien en hier zullen we de meeste tijd doorbrengen. Daarnaast bezoeken we fascinerende steden als Reggio Emilia, Modena, Carpi en Correggio. Er staat er een opera op het programma, deo volente. Dit wordt later bekend gemaakt.

NB Bij de kunstreizen wordt er niet tot nauwelijks in de natuur gewandeld. Af en toe is er een facultatieve korte wandeling.

Karina van der Meer begeleidt de reis en Ernest Kurpershoek neemt weer het kunsthistorische gedeelte voor zijn rekening.

Vlucht: rechtstreekse vlucht naar Bologna met de KLM. Vertrek van Schiphol om 11.20 uur met aankomst om 13.10 uur. De terugvlucht is om 17.25 uur met aankomst 19.35 uur op Schiphol. Vanaf het vliegveld in Bologna gaan we met een kleine bus naar ons viersterrenhotel in Ferrara.

Prijs: € 1750,00. Toeslag eenpersoonskamer: € 175,00. Inbegrepen: vlucht inclusief ruimbagage en transfers vliegveld, overnachtingen met ontbijt in een viersterren hotel, alle diners in de stad, fooien voor het hotel en de restaurants, entreegelden tot musea en andere bezienswaardigheden, vervoer per minibus met chauffeur, excursies o.l.v. drs. Ernest Kurpershoek. Niet inbegrepen: lunches, drank, uitgaven en fooien van persoonlijke aard, eventueel bezoek aan een opera.

Datum: van maandag 5 t/m maandag 12 oktober 2020.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Docent en gids: drs. Ernest Kurpershoek.

Minimum aantal deelnemers 12, maximum 22. De reis is volgeboekt. Neemt u contact op met Karina van der Meer als u op de reservelijst geplaatst wilt worden, of als u op de hoogte gehouden wilt worden van toekomstige kunstreizen met Ernest Kurpershoek.

Meer informatie: Karina van der Meer. Tel. 071-5125 343 of 06 1074 7739.

Voorlopig dagprogramma

Maandag 5 oktober: na aankomst in Ferrara maken we een oriënterende stadswandeling. We zien het grote Castello Estense, de kathedraal met zijn prachtige gevel, het oude centrum.

Ferrara Kathedraal

Dinsdag 6 oktober: we bekijken het interieur van de kathedraal en het bijbehorende museum. Casa Romei geeft een goed idee van de vroegere wooncultuur, hier bewonderen we onder meer interessante fresco’s. Na de lunch bezoeken we de Biblioteca Ariostea, waar het manuscript wordt bewaard van de Orlando Furioso van Ludovico Ariosto, en het nonnenklooster van Sant’Antonio in Polisene met een rijkdom aan renaissance fresco’s.

Woensdag 7 oktober: vandaag begeven we ons naar Modena, met de prachtige romaanse Dom. Het Palazzo Comunale vormt met de Dom een echt middeleeuws stadscentrum. Na de lunch bezoeken we het Palazzo dei Musei, met de Galleria Estense waar we wereldberoemde portretten van Francesco I d’Este kunnen bewonderen, een van Velàzquez en de andere van Gianlorenzo Bernini. Op de terugweg naar Ferrara bezoeken we, als de tijd het toelaat, het plaatsje Cento, het geboortedorp van de schilder Guercino. Hier staat de Pinacoteca Il Guercino, waar we zijn kunstwerken kunnen bewonderen.

Palazzo Schifanoia

Donderdag 8 oktober: we blijven vandaag in Ferrara en bekijken het Palazzo Schifanoia, waar we de Werken van de maanden kunnen zien, de grootste frescocyclus uit de Renaissance met een seculier thema. In het Palazzo Costabili is een interessant archeologisch museum gevestigd. De rest van de middag is vrij.

Vrijdag 9 oktober: we gaan naar Reggio Emilia (ja, daar kunt u echte Parmigiano Reggiano kopen), om het oude centrum en de romaanse kathedraal te bekijken. Heel bijzonder zijn de drie moderne bruggen en het hogesnelheidsstation van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Op de terugweg bezoeken we de aardige stadjes Carpi en Correggio die niet ver van elkaar liggen. In Carpi is er een enorm plein, de Piazza dei Martiri, afgesloten door de kathedraal. De renaissance-schilder Antonio Allegri, genoemd il Correggio, komt uiteraard uit Correggio.

Reggio Emilia, station van Calatrava

Zaterdag 10 oktober: we maken een uitstapje naar een van de vele prachtige buitenverblijven van de familie d’Este, de Delizia del Verginese. Als de goden ons goed gezind zijn bezoeken we een opera in Ferrara. Afhankelijk van de tijd bekijken we ook het Palazzina van Marfisa d’Este en het Museo Riminaldi.

Teatro Ferrara

Zondag 11 oktober: in Ferrara bezoeken we de nationale pinacotheek in het Palazzo dei Diamanti, waar we de karakteristieke schilderschool van Ferrara bewonderen. In het Museo d’Arte Moderna e Contemporanea bekijken we hedendaagse kunst. In de middag maken we een fietstocht van circa 9 km langs oude stadsmuren die bijna geheel intact zijn gebleven. Hier zien we de zogeheten Addizione Ercolea, een stedenbouwkundige aanleg uit de Renaissance, met pleinen en veel groen.

Maandag 12 oktober: de terugvlucht vanaf Bologna is om 17.25 uur, dus we hebben nog wat tijd om wat hoogtepunten in deze stad te bewonderen, zoals de enorme San Petronio en het Palazzo Comunale op de Piazza Grande. In deze culinair vermaarde stad vinden we vast een plekje voor de officieel gedeponeerde tagliatelle al ragù. Hierna hebben we het nooit meer over spaghetti bolognese.

Gids: Reisgids PassePartout Emilia-Romagna | Edicola (9789493160460)

Literatuur: in Emilia-Romagna zagen vele schrijvers het licht. Lees bijvoorbeeld het meesterwerk van Giorgio Bassani, Il giardino dei Finzi-Contini (1962). De tuin van de Finzi-Contini’s geldt als het beste van Bassani’s beroemde verhalen over Ferrara tijdens de duistere jaren voor de Tweede Wereldoorlog.

Hedendaags, voor wie meer van korte verhalen houdt: Stefano Benni, Il bar sotto il mare. (1987).

Uiteraard: Ernest Kurpershoek, Italiaanse Fresco’s. NRC: Het enige boek met chronologisch en topografisch overzicht en achtergrondinformatie over fresco’s in Italië, het rijkste kunstland ter wereld. Een kunsthistorische reisgids die leest als een roman.

Bert Wagendorp, Ferrara (2019). Ferrara is het vervolg op de bestseller Ventoux. Vijf jaar later zien we de vrienden Bart, Joost, David en André terug, vijftigers inmiddels. We bevinden ons in Ferrara, de fietsstad in het noorden van Italië, waar de renaissance nog altijd voelbaar is. Daar gaan de vier op zoek naar nieuw perspectief in hun leven.