Kunstreis Zuid-Campanië 2017

Dom van Amalfi

Dom van Amalfi

Het zuiden van Campanië is een veelzijdig gebied, met prachtige, lege natuurgebieden, pittoreske dorpjes en oeroude steden waarop verschillende culturen hun stempel hebben gedrukt.
We komen er opgravingen tegen die tot de best bewaard gebleven uit de Griekse wereld behoren, vroegchristelijke doopkapellen, kerken in unieke mengstijlen uit de tijd dat Amalfi zich ontwikkelde tot een van de eerste handelsrepublieken. En verder gigantische kloosters, waarvan het kartuizerklooster San Lorenzo in Padula dat zich het grootste klooster van Italië mag noemen. Behalve naar kunst kijken maken we korte wandelingen in het nationale park van Cilento dat bijna de gehele kust van Cilento bestrijkt, als ook de bossen en bergen meer landinwaarts. We leren ook de streekgerechten en lokale gewoontes kennen.
Karina van der Meer, de oprichtster van Wandelenitalie, is al jaren gespecialiseerd in het nationale park Cilento en onze vaste buschauffeur Carmine is zelf uit de streek afkomstig. Ernest Kurpershoek neemt net als bij vorige reizen voor Wandelenitalie het kunsthistorische gedeelte voor zijn rekening.

Het aantal deelnemers is 22, de reis is volgeboekt.

Vlucht: rechtstreeks vanaf Schiphol naar Napels met Transavia. We vertrekken om 12.50 uur en komen aan om 15.10 uur. Op 9 september vertrekken we om 15.50 uur uit Napels en komen terug op Schiphol om 18.35 uur.

Prijs: € 1500,00. Inbegrepen: vlucht inclusief ruimbagage (15 kg), transfers vliegveld, overnachtingen met ontbijt in uitstekende hotels, alle diners incl. wijn, twee picknicks, boottochten, entreegelden tot musea, tuinen en opgravingen, vervoer per minibus met chauffeur, excursies o.l.v. Ernest Kurpershoek en een concert met volksmuziek. Niet inbegrepen: overige lunches, drank, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 165,00.

Datum: van zaterdag 2 t/m zaterdag 9 september 2017.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Docent en gids: drs. Ernest Kurpershoek.

Meer informatie: Karina van der Meer. Tel. 071-5125 343 of 06 1074 7739.

Gids: er zijn vele gidsen van Napels en omgeving, weinig van het zuidelijke deel van Campanië. De gids van Paul Blanchard, Blue Guide Southern Italy, 2007, bevat meerdere regio’s.

Hedendaagse literatuur: Elena Ferrante (pseudoniem) heeft een serie geschreven over een hechte vriendschap tussen twee vrouwen in Napels, de boeken zijn in het Nederlands vertaald. Het eerste deel is De geniale vriendin. De Napolitaanse maffia speelt er ook een rol in.

Een echte antimaffia schrijver is de journalist Roberto Saviano (Napels, 1979). Van  Gomorra  over de Napolitaanse maffia, de camorra, is ook een film gemaakt. Zijn laatste boek is La paranza dei bambini (oftewel “De kindermaffia”, momenteel wordt aan een vertaling gewerkt), over 15-jarigen die op een scooter door de stad racen in dienst van de maffia. Geld verdienen en indruk maken is het enige wat telt.

Voorlopig dagprogramma
(bijgewerkt op 11-5-2017)

Dag 1, zaterdag: Aankomst op het vliegveld van Napels en transfer naar ons viersterren hotel in Vietri sul mare, vlakbij Salerno. Het is tien minuten lopen naar het dorp en we kunnen zwemmen vanaf een eigen strand. We dineren elke avond in ons hotel.

Dag 2, zondag: We bezoeken in Salerno het Museo archeologico en kerken. De stad was in de middeleeuwen een belangrijk centrum van kunst, cultuur en wetenschap. Zo werd in Salerno in de 8ste eeuw de eerste medische school ter wereld opgericht. We reizen met het openbaar vervoer, het is maar tien minuten vanaf ons hotel.

Dag 3, maandag: We gaan vanaf Salerno met de veerboot naar Amalfi. De stad behoorde in de elfde eeuw tot de eerste Italiaanse maritieme republieken tezamen met Genua, Pisa en Venetië. Herinneringen aan die bloeitijd zijn terug te vinden in de prachtige Dom in een unieke mengstijl van Arabische, Byzantijnse en romaanse stijlinvloeden. We bezoeken de Dom en het bijbehorende museum.

Dag 4, dinsdag: Bezoek aan de abdij van Trinità di Cava de’ Tirreni, en aan het 6de -eeuwse baptisterium in Nocera met het op een na grootste doopvont in Italië. We gaan in de namiddag naar Montesano sulla Marcellana naar het nationale park Cilento in de Apennijnen, waar we logeren in een driesterren hotel met spectaculair uitzicht over de enorme vallei Vallo di Diano. Het hotel beschikt over een sauna, Turks bad en een klein 30° zwembad (tegen bijbetaling). We dineren elke avond in ons hotel.

Dag 5, woensdag: Bezoek aan het baptisterium San Giovanni in Fonte, een vroegchristelijk doopvont uit de 6de eeuw, gebouwd in het water boven een bron. We wandelen in ca. 30 minuten vanaf het baptisterium naar een enorm kartuizer klooster, de Certosa di San Lorenzo in Padula. Na de lunch gaan we naar het middeleeuwse dorpje Teggiano dat bovenop een berg is gebouwd en beschikt over een mooi museum en diverse kerken.

Dag 6, donderdag: We besteden deze dag aan de fraaie natuur van het nationale park Cilento dat bescherming geniet van de Unesco. We wandelen in de ongerepte WWF oase van Morigerati aan de rivier de Bussento. We moeten 200 m. afdalen via trappen en bruggen, terug via Sicilì is het 90m. stijgen. Café aanwezig voor wie niet wil wandelen. Daarna gaan we naar Marina di Camerota om een boottocht te maken langs de grotten en inhammen van de geaccidenteerde kust. U komt van alles te weten over de Grotta degli innamorati en de Tonijnengrot. De liefhebbers kunnen zwemmen in de nog warme zee bij een strandje dat alleen per boot is te bereiken. Neemt u een eigen handdoekje van thuis mee als u wilt zwemmen.

Dag 7, vrijdag: Bezoek aan de abdij van Santa Maria di Pattano, een voormalig klooster van de Byzantijnse ritus in Pattano. Hier zijn nog oeroude fresco’s te vinden uit de tiende eeuw. We bezoeken de fraai gelegen opgravingen van Velia, een van oorsprong Griekse stad. We zoeken een mooi picknickplekje met hulp van onze onvolprezen chauffeur Carmine. ’s Avonds genieten we van Napolitaanse volksmuziek. De groep komt speciaal voor ons naar het hotel.

Dag 8, zaterdag: We staan vroeg op voor een bezoek aan de Romeinse opgravingen van Herculaneum. Vertrek in de middag om 15.50 uur.

Het dagprogramma kan aan wijzigingen onderhevig zijn, door het weer of andere omstandigheden.

Heeft u belangstelling voor reizen o.l.v. kunsthistoricus Ernest Kurpershoek? Laat u het weten door een mail te sturen aan karina.vandermeer@hotmail.com.