Kunstreis Abruzzo september 2019

NB Bij de kunstreizen wordt er niet tot nauwelijks in de natuur gewandeld. Af en toe is er een facultatieve korte wandeling.

Middeleeuws dorpje

Scanno (waar Escher heeft gewerkt)

De regio Abruzzo is een ruig en bergachtig gebied in Zuid-Italië, vol middeleeuwse dorpen zoals Scanno, waar Escher inspiratie vond. Er zijn drie nationale parken.  De natuur is bijzonder boeiend, we vinden er de hoogste berg van de Apennijnen in de Gran Sasso, heldere meertjes en een aantrekkelijke kuststrook. Er lopen nog bruine beren en wolven in de bergen rond, maar die laten zich niet snel zien. Wat redelijk onbekend is dat er bijzonder veel kunst te zien is, Abruzzo is een groot open luchtmuseum. We zullen ons dus concentreren op fresco’s in (grot)kerken, abdijen, necropolissen, archeologische musea en Romeinse opgravingen. Wie weet wonen we nog een concert bij in het amfitheater van Alba Fucens,  een Romeinse stad op de helling van de Monte Velino. En passant genieten we volop van de mooie natuur. Abruzzo staat bekend om het verrukkelijk eten, zoals gerechten met truffel, everzwijn, geitenvlees, heerlijke kaassoorten. We logeren in een mooi hotel in L’Aquila of omgeving.

Karina van der Meer begeleidt de reis en Ernest Kurpershoek neemt weer het kunsthistorische gedeelte voor zijn rekening.

Vlucht: wordt nader bekend gemaakt, vermoedelijk met de KLM vanaf Schiphol.

Prijs: wordt nader bekend gemaakt (waarschijnlijk rond de € 1600,00). Inbegrepen: vlucht inclusief ruimbagage, transfers vliegveld, overnachtingen met ontbijt in een of meer uitstekende hotels, alle diners, entreegelden tot musea en opgravingen, vervoer per minibus met chauffeur, excursies o.l.v. drs. Ernest Kurpershoek. Niet inbegrepen: lunches, drank, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. De toeslag voor een eenpersoonskamer wordt nader bekend gemaakt.

San Pellegrino in Bominaco

San Pellegrino in Bominaco

Datum: van zaterdag 31 augustus t/m zaterdag 7 september, of van zondag 1 t/m zondag 8 september 2019.

Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Docent en gids: drs. Ernest Kurpershoek.

Minimum aantal deelnemers 10, maximum 22.  Neemt u contact op met Karina van der Meer als u belangstelling heeft voor deze kunstreis of reizen in de toekomst. Als u zich als belangstellende voor deze reis opgeeft krijgt u voorrang bij de inschrijving.

Meer informatie: Karina van der Meer. Tel. 071-5125 343 of 06 1074 7739.

Voorlopig dagprogramma

Zondag: vanaf het vliegveld in Rome rijden we naar de Abruzzen, waarschijnlijk naar L’Aquila, de hoofdstad van de provincie.

Maandag:  we bezoeken Sulmona, een aantrekkelijk, levendig stadje met een grote verscheidenheid aan monumenten vanaf de Romeinse tijd (Ovidius is in Sulmona geboren). In de omgeving van Sulmona bevindt zich de Badia Morronese, een abdij die verbonden is aan Piero da Morrone, die kortstondig paus is geweest onder de naam Celestinus V. Ook bezoeken we het grotkerkje waar hij als kluizenaar woonde voordat hij paus werd.

Sulmona klein

Sulmona

Dinsdag: we rijden richting kust, naar Pescara. Hier is een interessant volkenkundig museum waar alle aspecten van het verleden van de Abruzzen op heldere manier worden geëxposeerd. In Pescara bezoeken we ook het geboortehuis van Gabriele d’Annunzio.
Een ander zeer goed museum is het nationale archeologische museum van de Abruzzen, gevestigd in Chieti.

Woensdag: we gaan de bergen in om uiteindelijk een magnifieke hoogvlakte te bereiken, de Campo Imperatore. Verspreid over deze vlakte treffen we diverse kastelen, herderskerken en dorpjes aan. Bij Calascio zijn indrukwekkende ruïnes van een kasteel, en ook is er, tegen een decor van bergen, een heuse renaissance kerk, de Madonna della Pietà. Midden in de vlakte ligt Santo Stefano di Sessano, bekend om zijn heerlijke linzengerechten. Op een panoramisch punt staat een hotel waar Mussolini door de Geallieerden gevangen werd gehouden, totdat hij op spectaculaire wijze door de Duitsers werd bevrijd.

Donderdag: we maken een tocht langs een van de voormalige ‘’tratturi’’, de herdersroutes. We bezichtigen een paar kerkjes die op dagmars afstand van elkaar waren gebouwd. Hoogtepunt  zijn in Bominaco een kerk en oratorium, laatstgenoemde is van boven tot onderen bedekt met gave romaans-gotische fresco’s. Heel erg mooi is ook de 12de-eeuwse abdijkerk van San Clemente in Causaria met nog originele bronzen deuren, een paaskandelaar, preekstoel en altaarbaldakijn. In Fossa bekijken we het schitterende kerkje Santa Maria ad Cryptas, ook geheel beschilderd met fresco’s.

Bominaco klein 2

Bominaco

Vrijdag: een afwisselend dagprogramma met bezichtiging van de opgravingen van de Romeinse stad Alba Fulcens; hier staat ook een fraaie romaanse kerk. Het kasteel van Celano is nu in gebruik als een heel mooi museum gewijd aan archeologie en beeldende kunst.  Het renaissancestadje Tagliacozzo is een ideale plek om in een van de trattorie te lunchen. Vervolgens gaan we naar het wonderschone plattelandskerkje Santa Maria in Porclaneta met een schitterende preekstoel, baldakijn en koorafscheiding, alle rijk voorzien van beeldhouwwerk.

Alba Fucens klein

Alba Fucens

Zaterdag: we maken een excursie naar de gave middeleeuwse dorpjes Scanno en Pescocostanza. M.C. Escher heeft in deze buurt gewoond en de dorpjes zijn duidelijk in zijn werk terug te zien. In de omgeving bevinden zich diverse grotkerken. De tocht erheen is al een belevenis, we gaan kronkelend  de bergen omhoog.

Zondag: als de tijd het toelaat maken we in de ochtend nog een prachtige tocht in grote kano’s over de kristalheldere rivier Tirino. Terugvlucht in de middag.

Gids: Ingrid Paardekooper, Abruzzo, het groene hart van Italië, ISBN 9789492500137, Edicola, mei 2017

Literatuur: Donatella di Pietrantonio, Teruggeworpen, 2017, vertaling van L’Arminuta. De schrijfster (1962) woont in L’Aquila, de hoofdstad van de Abruzzen. Van beroep is zij kindertandarts. Zij schrijft met groot invoelend vermogen over de zielenroerselen van kinderen en adolescenten. In dit boek gaat het over een dertienjarig meisje dat opeens wordt ‘teruggeworpen’ in de arme familie die haar als baby heeft weggegeven aan een rijkere tante. Zij moet zich maar weer zien aan te passen. Het was in de negentiende eeuw niet ongebruikelijk dat arme gezinnen een kind weggaven.