Kunstreis Parma en omgeving 2020

NB Bij de kunstreizen wordt er niet tot nauwelijks in de natuur gewandeld. Af en toe is er een facultatieve korte wandeling.

In september 2019 zijn we in de Abruzzen geweest. Volgend jaar eind september komt er een kunstreis in Parma en omgeving, nadere gegevens volgen.

Middeleeuws dorpje

Scanno (waar Escher heeft gewerkt)

NB: De reis naar de Abruzzen is geweest.

De regio Abruzzo is een ruig en bergachtig gebied in Zuid-Italië, vol middeleeuwse dorpen zoals Scanno, waar Escher inspiratie vond. Er zijn drie nationale parken.  De natuur is bijzonder boeiend, we vinden er de hoogste berg van de Apennijnen in de Gran Sasso, heldere meertjes en een aantrekkelijke kuststrook. Er lopen nog bruine beren en wolven in de bergen rond, maar die laten zich niet snel zien. Wat redelijk onbekend is dat er bijzonder veel kunst te zien is, Abruzzo is een groot open luchtmuseum. We zullen ons concentreren op fresco’s in (grot)kerken, abdijen, necropolissen, archeologische en volkenkundige musea en Romeinse opgravingen als Alba Fucens,  een uitgebreide Romeinse stad op de helling van de Monte Velino. En passant genieten we volop van de mooie natuur. De regio staat bekend om het verrukkelijk eten, zoals gerechten met truffel, everzwijn, geitenvleesspiesjes, heerlijke kaassoorten. We logeren in een gezellig viersterrenhotel met uitzicht op de bergen. Hier wat meer informatie over de regio.

Karina van der Meer begeleidt de reis en Ernest Kurpershoek neemt weer het kunsthistorische gedeelte voor zijn rekening.

Vlucht: met de KLM vanaf Schiphol naar Rome Fiumicino, vertrek op 31/8 om 9.35 en aankomst om 11.50 uur. Terug op 7/9 vertrek om 17.35 en aankomst om 20.00 uur.

Prijs: € 1500,00. Inbegrepen: vlucht inclusief ruimbagage, transfers vliegveld, overnachtingen met ontbijt in een of meer uitstekende hotels, alle diners, fooien voor het hotel en restaurants, een picknick, entreegelden tot musea en opgravingen, vervoer per minibus met chauffeur, excursies o.l.v. drs. Ernest Kurpershoek. Niet inbegrepen: lunches, drank, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 140,00.

San Pellegrino in Bominaco

San Pellegrino in Bominaco

Datum: van zaterdag 31 augustus t/m zaterdag 7 september 2019. Deze reis is geweest.
Begeleiding: drs. Karina van der Meer.

Docent en gids: drs. Ernest Kurpershoek.

Minimum aantal deelnemers 10, maximum 20. Neemt u contact op met Karina van der Meer als u belangstelling heeft voor een kunstreis in de toekomst.

Meer informatie: Karina van der Meer. Tel. 071-5125 343 of 06 1074 7739.

Dagprogramma Abruzzo

Zaterdag: vanaf het vliegveld in Rome rijden we in ongeveer twee uur naar ons mooie viersterren hotel in Celano. Halverwege houden we een stop voor een kop koffie en een broodje. In Celano hebben we wellicht nog tijd voor een rondwandeling in de stad.

Zondag:  we rijden richting kust, naar Pescara. Hier is een interessant volkenkundig museum waar alle aspecten van het verleden van de Abruzzen op heldere manier worden geëxposeerd. In Pescara bezoeken we ook het geboortehuis van Gabriele d’Annunzio. We lunchen aan de levendige boulevard en voor wie wil is er gelegenheid om te zwemmen. Op de terugweg bezoeken we het mooie nationale archeologische museum van de Abruzzen, gevestigd in Chieti.

Maandag: we bezoeken Sulmona, een aantrekkelijk, levendig stadje met een grote verscheidenheid aan monumenten vanaf de Romeinse tijd (Ovidius is in Sulmona geboren). In de omgeving van Sulmona bevindt zich de Badia Morronese, een abdij die verbonden is aan Piero da Morrone, die kortstondig paus is geweest onder de naam Celestinus V. Ook bezoeken we het grotkerkje waar hij als kluizenaar woonde voordat hij paus werd. Sulmona is beroemd om de bruidssuikers in allerlei kleuren en formaties. Zelfs prins Harry en Meghan bestelden ze voor hun bruiloft.

Sulmona klein

Sulmona

Dinsdag:  in Fossa bekijken we het schitterende kerkje Santa Maria ad Cryptas, geheel beschilderd met fresco’s. We gaan de bergen in om uiteindelijk een magnifieke hoogvlakte te bereiken, de Campo Imperatore. Verspreid over deze vlakte treffen we diverse kastelen, herderskerken en dorpjes aan. Bij Rocca Calascio zijn indrukwekkende ruïnes van een kasteel, en ook is er, tegen een decor van bergen, een heuse renaissance kerk, de Madonna della Pietà. Op een panoramisch punt staat een hotel waar Mussolini door de geallieerden gevangen werd gehouden, totdat hij op spectaculaire wijze door de Duitsers werd bevrijd.

Woensdag: we maken een tocht langs een van de voormalige ‘’tratturi’’, de herdersroutes. We bezichtigen een paar kerkjes die op dagmars afstand van elkaar waren gebouwd. Hoogtepunt  zijn in Bominaco een kerk en oratorium, laatstgenoemde is van boven tot onderen bedekt met gave romaans-gotische fresco’s. Heel mooi is ook de 12de-eeuwse abdijkerk van San Clemente in Tocco da Casauria met nog originele bronzen deuren, een paaskandelaar, preekstoel en altaarbaldakijn.

Bominaco klein 2

Bominaco

In de middag gaan we van de natuur genieten. Na een picknick maken we om 14.30 uur een prachtige tocht van circa twee uur in grote kano’s over de Tirino, tussen de begroeiing door. Er is plaats voor twee personen per kano, de gids roeit en vertelt, u hoeft dus niet zelf te roeien. Het water is spiegelglad en kristalhelder. Volgens de gids kunnen we het water drinken en de waterplanten eten.

boottocht Tirino

Kanotocht over de Tirino

Donderdag: een afwisselend dagprogramma met bezichtiging van de opgravingen van de Romeinse stad Alba Fulcens; hier staat ook een fraaie romaanse kerk. Het renaissancestadje Tagliacozzo is een ideale plek om in een van de trattorie te lunchen. Vervolgens gaan we naar het wonderschone plattelandskerkje Santa Maria in Porclaneta met een schitterende preekstoel, baldakijn en koorafscheiding, alle rijk voorzien van beeldhouwwerk.

Alba Fucens klein

Alba Fucens

Vrijdag: we maken een excursie naar het gave middeleeuwse dorpje Scanno. M.C. Escher heeft in deze buurt gewoond en het dorp is duidelijk in zijn werk terug te zien. In de omgeving bevinden zich diverse grotkerken. De tocht erheen is al een belevenis, we gaan kronkelend de bergen omhoog en komen langs het meer van Scanno, waar we een korte wandeling kunnen maken. De middag is vrij. Het kasteel van Celano is nu in gebruik als een mooi museum gewijd aan archeologie en beeldende kunst, een bezoek kunnen we zeker aanbevelen.

Zaterdag: Onderweg naar Rome Fiumicino bezoeken we in Anagni de kathedraal, waar in de crypte een schitterende frescocyclus te zien is. We hebben een afspraak om 10.30 uur. Na de lunch in de historische binnenstad rijden we naar het vliegveld voor de vlucht van 17.35 uur.

Gids: Ingrid Paardekooper, Abruzzo, het groene hart van Italië, ISBN 9789492500137, Edicola, mei 2017.

Literatuur: Donatella di Pietrantonio, Teruggeworpen, 2017, vertaling van L’Arminuta. De schrijfster (1962) woont in L’Aquila, de hoofdstad van de Abruzzen. Van beroep is zij kindertandarts. Zij schrijft met groot invoelend vermogen over de zielenroerselen van kinderen en adolescenten. In dit boek gaat het over een dertienjarig meisje dat opeens wordt ‘teruggeworpen’ in de arme familie die haar als baby had weggegeven aan een rijke tante. Zij moet zich maar weer zien aan te passen. Het was in de negentiende eeuw niet ongebruikelijk dat arme gezinnen een kind weggaven.