Campanië: individuele trektochten van half april tot half oktober

 

camerota.individeelEr zijn verschillende mogelijkheden: een trektocht in het UNESCO-natuurgebied van Cilento en/of langs de Amalfitaanse kust, beide in Campanië.

Een individuele tocht wordt op maat gemaakt, van eind april t/m oktober. De paden zijn gemarkeerd en u ontvangt een uitgebreide routebeschrijving in het Nederlands. Aan de Amalfitaanse kust kunt u in uw eentje gaan, in het dunner bevolkte Cilento raden we u aan om minimaal met zijn tweeën te gaan. Een goede conditie, ervaring met kaartlezen en met bergwandelen zijn vereist.

U overnacht in pensions of landhuizen (agriturismi). Soms begint u vanuit het onderkomen met de wandeling, andere keren wordt u met de auto opgehaald en naar het startpunt gebracht, of u reist per OV. Uw bagage wordt van tevoren gebracht. Aan het eind van de dag komt u weer bij uw onderkomen uit of u wordt opgehaald. Het vervoer wordt door de lokale organisatie of door de hotelbeheerder verzorgd. Zie voor het niveau van de wandeltochten een voorbeeld van een dagprogramma in Cilento hieronder.

Als u liever met een gids wilt wandelen behoort dat ook tot de mogelijkheden, vraag hierover informatie.

U kunt voor meer of minder dagen kiezen, of voor een verlenging van uw vakantie aan de kust of in Napels. Mail voor opgave en informatie met Karina van der Meer. T 071 5125 343 of 06 1074 7739.

Hier is een fotoreportage te zien van enthousiaste deelnemers aan een individuele reis in Cilento.

Prijs: voor bijvoorbeeld 8 dagen (7 nachten) in Cilento € 650,00 per persoon. In de zomer liggen de prijzen hoger i.v.m. het hoogseizoen. Inclusief: vervoer per auto, bagagevervoer, overnachtingen met ontbijt, alle avondmaaltijden met huiswijn, kaartmateriaal met beschrijvingen. Exclusief: vlucht, transfer vliegveld, openbaar vervoer, boottocht(en), lunchpakketten (voor circa € 6,00 in uw onderkomen te bestellen), drank, musea, persoonlijke uitgaven. Uiteraard wordt de prijs aangepast als u voor meer of minder dagen kiest. Aan de Amalfitaanse kust liggen de prijzen altijd iets hoger.

Meer informatie en opgave: Karina van der Meer. T 071 5125 343 of 06 1074 7739.

U ontvangt van tevoren uw persoonlijke routebeschrijving en ter plekke gedetailleerd kaartmateriaal en instructies.

DAGPROGRAMMA (voorbeeld voor twee weken, maar u kunt net zo lang gaan als u wilt en u kunt kiezen uit een serie wandelingen in het binnenland van Cilento, aan de Cilentaanse kust en/of de Amalfitaanse kust):

Dag 1: Vanaf Napels met de trein naar Salerno en vervolgens met de snelbus naar het oude dorpje Petina in het binnenland van het nationale park Cilento. Avondeten en overnachting in hotel in Petina.

Dag 2: Wandeling vanaf Petina (660m) over de Monti Alburni naar Figliolo (1299m). Deze ver uitstekende rotspunt heet Figliolo, oftewel het ‘zoontje’. U heeft hiervandaan een groots uitzicht over de brede vallei Vallo di Diano. Vervolgens naar het astronomische observatorium Casone dell’Aresta (1160m). De Monti Alburni bestaan uit opvallend karstgebergte met grote rotspunten en diepe kloven, afgewisseld met oude beukenbossen. ‘Alburni’ betekent ‘wit’, wat op de kalksteen van het karstgebergte slaat. Terugreis met de auto naar Petina, avondeten en overnachting in hetzelfde hotel. Niveau gemiddeld, tijdsduur circa 5 uur, hoogteverschil + en -640m.

Dag 3: Wandeling vanaf Petina naar het astronomische observatorium Casone dell’Aresta (1160m) – Campo CerabonaMonte Spina dell’Ausino (1420m) – San Rufo (650m). Een tocht over gevarieerd landschap, vanaf het pad naar het dorpje San Rufo heeft u uitzicht over de vallei. U zult hier koeien van het zeldzame oude ras Podolische runderen tegenkomen, met grote liervormige horens. Ze lopen rond alsof ze niemand toebehoren. Van de melk wordt een bijzondere kaas gemaakt, de zogeheten caciocavallo. Vervoer met de auto naar agriturismo (landhuis) in San Rufo, avondeten en overnachting. Niveau gemiddeld tot zwaar (door de lengte), tijdsduur 7 uur, hoogteverschil +260, -770 m.

Dag 4: Wandeling vanaf San RufoCocuzzo delle Puglie (1411m) – Sella del Corticato (1026m). Op de berg Cocuzzo delle Puglie staan eeuwenoude zilversparren. Plinius de Oude (23 na Christus) sprak al over zilversparren in dit gebied en noemde deze berg de ‘vader der bergen’, omdat hij zo indrukwekkend is. Vervoer met de auto naar agriturismo (landhuis) in Padula. Avondeten en overnachting in Padula. Niveau gemiddeld tot zwaar, tijdsduur circa 5 uur, hoogteverschil + en -760 m.

Dag 5: Afhankelijk van het seizoen vervoer naar het dorp Vallicelli op de Monte Cervati (van ‘cervo’ dat ‘hert’ betekent) voor een pittige wandeling via de Vallone dell’Acqua che Suona (de vallei van het zingende water, 1215m) naar de top van de Monte Cervati (1899m). Niveau zwaar, tijdsduur 6 à 7 uur, hoogteverschil + en -670 m. Deze tocht kan worden ingekort tot circa 5 uur, dan is het niveau gemiddeld en het niveauverschil + en – 380.

In mei bloeien er orchideeën en kunt u deze of een andere dag kiezen voor een wandeling in de orchideeënvallei. Vervoer per auto naar de Valle delle Orchidee, waar in deze tijd honderden wilde orchideeën op de hellingen bloeien. Als u wilt kunt u lokale productiebedrijven bezoeken voor worst, schapenkaas of likeur. Terugreis met de auto naar agriturismo in Padula of Montesano. Niveau licht. Tijdsduur 4 à 5 uur, minimale hoogteverschillen.

Dag 6: Naar keuze een vrije dag of ’s ochtends een lichte wandeling naar het archeologische gebied van Cosilinum (4de eeuw voor Christus) en San Michele alle Grottelle, een bijzonder kerkje in een grot. ’s Middags bezoek aan het kolossale kartuizer klooster van Padula uit de 15de eeuw, nu een museum. Ooit werden van hieruit de landerijen bestuurd, in de tweede wereldoorlog werd het als kamp gebruikt. Het klooster behoort tot werelderfgoed van de Unesco. U overnacht in hetzelfde landhuis.

Dag 7: Vroeg in de ochtend of rond 13.00 uur met openbaar vervoer (in de zomer rijden er ook regelmatig privébusjes) naar de kust, waar u met de auto wordt opgehaald. U blijft nog twee dagen in een agriturismo dat iets in het binnenland ligt. Hier heeft u uitzicht over de zee en de Monte Bulgheria. Wandeling aan de Costa degli Infreschi (de kust van de koele waterstromen), naar keuze afdaling naar het strand van Marcellino (steile afdaling) of naar Marina di Camerota (lichte afdaling). Mooie wandeling over smalle paden met uitzicht op de kust, tussen de geurige mediterrane macchia. Picknick op uw ‘eigen’ strandje, desgewenst zwemmen en snorkelen. U hoeft niet terug te klimmen want u gaat met een boot langs de prachtige kust terug en onderweg vaart u enkele van de 35 grotten met stalactieten en stalagmieten en inhammen in. De boot moet worden besproken, daar kan de hoteleigenaar of de GET voor zorgen. In voor- en naseizoen is er niet altijd bootvervoer, dan kiest u voor de lichtere wandeling en loopt u weer terug. Vervoer per auto naar uw onderkomen.

Dag 8: Een wandeling op de Monte Bulgheria. Een vrij kale en stenige berg met rondom spectaculair uitzicht vanaf de top. U slaapt in hetzelfde hotel. Niveau gemiddeld tot zwaar, hoogteverschil + en – 520 m, tijdsduur circa 5 uur.

Dag 9: U gaat naar de wereldberoemde Amalfitaanse kust/het schiereiland van Sorrento en overnacht de komende dagen in Agerola, in de bergen op het schiereiland. U reist per trein vanaf Sapri naar Amalfi en per bus naar Agerola. Korte wandeling ter verkenning vanuit het hotel. In de middag kunt u met de bus het gehele schiereiland rond, waarbij u een fabelachtig uitzicht over de baaien en de steile rotsen heeft.

Dag 10: Wandeling door de vallei van de oude ijzerfabrieken. Route: S. Lazzaro di Agerola (667 m.) – Monte Musillo (850 m.) – Riserva Valle Ferriere (310 m.) – Amalfi. Niveau gemiddeld, niveauverschil +180 en -850. Tijdsduur circa 5 uur. Per bus vanaf Amalfi terug naar Agerola.
Niveau gemiddeld, niveauverschil +180 en -850. Tijdsduur circa 5 uur. Een gevarieerde wandeling, waarbij u langs indrukwekkende ruïnes van ijzer- en papierfabrieken komt. Het pad eindigt bij het bovenste gedeelte van Amalfi. U loopt door de historische straatjes tot aan het centrale plein. Amalfi heeft een Dom in Arabisch-Siciliaanse stijl met een prachtige façade. Hij is gebouwd in de zesde eeuw als vroegchristelijke kerk, vervolgens werd er verder aan gebouwd in verschillende bouwstijlen en perioden. Amalfi was in de middeleeuwen een van de machtige zeesteden met grote vloten, net als Genua, Pisa en Venetië. Per bus vanaf Amalfi terug naar Agerola/Bomerano.

Dag 11: Wandeling over het beroemde Pad der Goden, het Sentiero degli Dei, met prachtige uitzichten over de geaccidenteerde kust. Niveau gemiddeld, niveauverschil -650. Tijdsduur circa 4,5 uur. Om een groot aantal trappetjes bergafwaarts te vermijden kunt u in Nocelle een bus naar Positano nemen. Route: Bomerano (640 m.) – Nocelle (420 m.) – Montepertuso (340 m.) – Positano. Terug met bus van Positano naar Amalfi en met een overstap weer naar Agerola/Bomerano.

Dag 12: Naar keuze boottocht rond het Amalfitaanse schiereiland of per boot naar Capri vanaf de haven van Amalfi. Het beroemde eiland Capri biedt allerlei bezienswaardigheden, zoals ruïnes van Romeinse villa’s, een kartuizer klooster, de diepe Blauwe Grot en de Villa San Michele van de arts Axel Munthe, die er woonde vanaf 1896. Er zijn ook vele korte bewegwijzerde wandelingen te maken. Terug met de boot naar Amalfi en per bus naar Agerola/Bomerano.

Dag 13: Wandeling van Agerola naar Fiordo di Furore. Niveau gemiddeld, niveauverschil -630. Tijdsduur circa 3 uur. Route: S. Lazzaro di Agerola (667 m.) – Fiordo di Furore (000).
Een gevarieerde wandeling over het historische pad Via Maestra dei Lattari (lattari=veeboeren), door een begroeide kloof naar het strand van het fjord. Hier kunt u zwemmen. Terug per bus Positano-Amalfi en met een overstap in Amalfi naar Agerola/Bomerano.

Dag 14: Vertrek naar vliegveld Napels. Met de trein van de Circumvesuviana-lijn naar het centraal station van Napels en met de zogeheten Alibus naar het vliegveld.

Er zijn mogelijkheden om vanuit deze streek Paestum met zijn indrukwekkende Griekse tempels en de opgravingen van Pompeï te bezoeken.

NB op het Amalfitaanse schiereiland is er frequent openbaar vervoer, hier is geen bagagevervoer of vervoer per auto nodig.

Gidsen: Algemene reisgids van Reise Know How: Amann, Peter, Reiseführer Golf von Neapel, Kampanien, Cilento, ISBN 987-3-8317-1721-7

Blanchard, Paul, Blue Guide Southern Italy, Somerset Books London, ISBN 9781905 13118.

Kaart: Tourist and footpath map Parco Nazionale Cilento e Vallo di Diano, 1:50.000, Matonti 2008.

Sites: http://www.askitaly.com/info/Campania

http://en.wikipedia.org/wiki/Cilento_National_Park